Az FTX felvásárolja a BlockFi kriptoplatformot

A megjelent sajtóhírek szerint az FTX megállapodást köt a BlockFi felvásárlására a korábbi 5 milliárd dolláros becsült értékelési csúcsértékük alatti jelentős diszkonttal. Bár a hírek szerint kezdetben csak 25 millió dollar körüli ügyletről volt szó, az üzlet valószínűleg inkább közelebb van a 275 millió dolláros értékeléshez. Ebbe belekalkulálták az FTX által nyújtott korábbi 250 millió dolláros rulírozó hitelkeretet is. Ez közvetlenül azután történt, hogy Zac Prince vezérigazgató bejelentette, hogy a BlockFi a múlt héten egy “masszív stressztesztet élt át”. Ennek következtében 10%-os eszközkivonással találták szembe magukat.

Akárhogy is ment végbe a deal, az kijelenthető, hogy az FTX masszív felvásárlási üzemmódban van a kriptopiaci mélypont idejében. Az elmúlt hónapokban a BlockFi értéke nagyjából 95%-kal csökkent. Az FTX még a Celsius felvásárlását is fontolóra vette, de a CeFi protokoll pénzügyi helyzete a 2 milliárd dolláros lyukkal a mérlegben túl sok volt már számukra is.

Akármekkora BTC | Kriptovaluta kölcsön és kamatszámla – íme a BlockFi

A mostani medvepiacnak is meglesznek a nagy vesztesei

Bár elmondhatjuk, hogy a kriptopiacon még mindig pusztít a tűzvész, néhány kriptovállalat már jócskán túl van a megtakarítási időszakon. Vannak azonban vesztesek is, mind például a Celsius, amely valószínűleg a legkézenfekvőbb utat fogja választani. Elindul a csődeljárás évekig tartó jogi perekkel az ügyfelekkel. Végül egy vevő majd olcsón juthat hozzá a bajba jutott hitelezési protokoll megmaradt eszközeihez.

Mivel az FTX mind a retail ügyfélkörének, mind az FTX Earn termékének bővítésén dolgozik, az ilyen diszkontokkal történő felvásárlásoknak stratégiailag nagyon fontos értéke van. A BlockFi felvásárlása valószínűleg eltünteti a kriptoplatform összes részvényesének a befektetését (Valar Ventures, Galaxy Digital, Akuna Capital, SoFi, and Coinbase Ventures), de legalább megmenti az ügyfelek betétjeit. Az FTX-nek is érdekében áll, hogy a BlockFi-hoz kapcsolódó pénzügyi veszteséget és negatív hírverést az egész iparág hírnevének érdekében visszafogja. Akárhogy is lesz, most úgy tűnik, hogy ők az iparág végső hitelezői, és a show folytatódik.

Egyelőre azonban az még nem világos, hogy mi fog történni a Celsius eszközeivel, és az sem, hogy a piac beárazta-e a lehetséges jövőbeli felszámolási költségeket. Az altcoin vásárlások és a DeFi befektetések értéke BTC-ben kifejezve egész évben csökkentek, a közelmúltbeli árfolyam emelkedések ellenére. Nagyon úgy tűnik még, hogy egyelőre a kriptopiac nem érte el a mélypontját.