Káosz a BlockFi nyereményjátéka körül: 100 GUSD helyett 100 BTC-t kaptak egyesek

A kriptovaluta hitelező és kriptovaluta tőzsde BlockFi néhány felhasználója arról számolt be Redditen, illetve a CoinDesk hírportálnak, hogy egy promóció során a nyert 100 USD értékű stabilcoin helyett a BlockFi véletlenül 100 bitcoint írt jóvá a számlájukra. A hibát észlelve a vállalat próbálta visszafordítani a tranzakciókat, illetve a felhasználókat arra utasítani, hogy ne nyúljanak a meghirdetettnél véletlenül negyvenezerszer nagyobb értékű nyereményhez (100 USD vs 100 BTC = kb. 4,000,000 USD), azonban nem minden esetben jártak sikerrel.

A hiba a BlockFi által meghirdetett márciusi nyereményjátékkal kapcsolatos, mellyel a cég az oldalon aktív kereskedőket jutalmazta. A nyereményjátékban való részvételhez egy meghatározott összegnél nagyobb értékben kellett bitcoint venni az oldalon keresztül március 18 és március 31 között. A véletlenszerűen kiválasztott nyertesek pedig az ígéret szerint május végéig kapják meg jutalmukat. A promóció során meghirdetett jutalom 100 GUSD, vagyis 100 dollár értékű stabilcoin volt.

Május 14-én el is kezdték foganatosítani a 100 GUSD összegű kifizetéseket, azonban alig néhány órával a kezdés után leálltak, és egy tweetben értesítették a felhasználókat, hogy egy rendszerhiba miatt többek BlockFi egyenlegén a 100 USD értékű érme helyett 100 bitcoin lett jóváírva, és már „dolgoznak a hiba elhárításán”.

Úgy tűnik azonban, hogy néhány felhasználó szemfüles volt és gyorsabban reagált, mint ahogy a fejlesztők észlelték a hibát, mivel a napokban több olyan email is kiszivárgott, amelyben a BlockFi jogi válaszlépésekkel fenyegeti azt a pár felhasználót, akiknek sikerült még időben egy külsős tárcára kiutalni a váratlanul nagy összegű nyereményt.

A BlockFi eddigi nyereményjátékai során hasonló jellegű problémák korábban soha nem merültek fel.

Sokan pár órára milliomosok lettek

A BlockFi szóvívője egy a CoinDesknek eljuttatott közleményben úgy fogalmazott, hogy kevesebb mint 100 embert érint a hiba, akik jogosulatlanul jutottak hozzá a hatalmas összeghez.

Egy névtelenséget kérő felhasználó azt nyilatkozta, hogy ő azt hitte, hogy azért kapta a szokatlanul nagy jutalmat, mert „több ismerőse is rajta keresztül regisztrált az oldalra”, (még egyszer, a jutalom 4,000,000 dollár értékű BTC volt tehát szerinte) így azt „jóhiszeműen” utalta át egy külsős kriptovaluta tárcára, hogy fiat pénzre váltsa. Bár a BlockFinek valóban volt korábban egy ilyen jellegű promóciója is, annak során a lehetséges legnagyobb jutalmak csak néhány tíz dollár értékűek voltak.

A felhasználó állítása szerint másnap fenyegető e-maileket, és egy telefonhívást is kapott a BlockFi jogi részlegétől, amelyben arra utasították, hogy utalja vissza önként a tévedésből kapott BTC-t. Elmondása szerint együttműködéséért 1000 dollár értékű stabilcoint is ajánlottak.

Egy másik felhasználó, még ennél is több, mintegy 700 BTC-t kapott tévedésből, igaz ő készségesen megvárta, amíg a BlockFi fejlesztői megoldják a problémát, és visszavonják a jóváírást az egyenlegéről.

Van, aki lelépett a pénzzel mégsem járt rosszul, más együttműködött, mégis rosszul járt

Olyanról is terjed pletyka, aki valamiért mindössze 5 bitcoint kapott és azt ki is utalta külsős tárcára, de eddig nem kapott megkeresést a cégtől, feltételezhetően azért, mert az összeg túl kicsi volt ahhoz, hogy foglalkozzanak vele a jelenlegi káoszban, amikor mások a kérdéses összeg százharmincszorosát is megkapták tévedésből.

Megint más arról számolt be, hogy ő a helyes 100 GUSD stabilcoin jutalmat és a rossz 100 BTC jutalmat egyaránt megkapta, majd nem sokkal később a BTC jóváírás törölve is lett. Ennek ellenére azonban amikor a jogosan kapott 100 GUSD-t átutalta volna egy másik tárcára, a BlockFi megtagadta a tranzakciót és azzal vádolta, hogy jogosulatlanul jutott hozzá az összeghez.

Bár a hasonló bakik által teremtett helyzetek természetesen mindig visszásak, a legtöbb ország törvényei egyértelműen kimondják, hogy az, aki jogosulatlanul, vagy téveséből kapott vagyont nem szolgáltat önként vissza, lopást követ el. A BlockFinek egy évvel ezelőtt is volt egy nagyobb botránya, akkor súlyos adatszivárgás történt a cégnél.