Félmillió felhasználó választott decentralizált alternatívát a Twitter helyett

Félmillió felhasználó költözött a decentralizált alternatívaként működő Mastodonra, miután Elon Musk megvásárolta a Twittert. A kékmadaras közösségi média körül nagy a káosz, ezért döntöttek többen a platform elhagyása mellett.

Az Elon Musk által felvásárolt közösségi médiaóriás, a Twitter körül rengeteg a bizonytalanság és kritika, ezért rengeteg felhasználó úgy döntött, hogy decentralizált alternatívát keres. Közel félmillóan a Mastodonhoz vándoroltak.

A Mastodon – a német székhelyű nonprofit Mastodon gGmbH hozott létre 2016-ban – egy nyílt forráskódú hálózat, amely több ezer szerverből áll, amelyek egyéni közösségi médiaplatformokként működnek.

A hálózat szerint havi átlagos felhasználóinak száma több mint kétszeresére, 860 000-re nőtt, mióta a Tesla és a SpaceX alapítója, Elon Musk hivatalosan is átvette a Twittert, ami ellentmondások sorozatát, valamint a közelgő fizetőfalakról és egyéb változásokról szóló híreket váltott ki.

A Mastodon szerverei, például a mastodon.social, mastodon.online és mstdn.social a Twitterhez hasonló elrendezéssel rendelkeznek, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy hashtagek, retweetek és like-ok segítségével tegyenek közé bejegyzéseket a hírfolyamba.

A Mastodon azonban igyekszik megkülönböztetni magát a Twittertől és más közösségi oldalaktól. A hálózat “nem eladó közösségi hálózati szervernek” nevezi magát, és algoritmusok, hirdetések vagy fizetős falak nélküli platformot kínál.

Emellett a Mastodon szerint a hálózat több mint 3600 egyedi szerverét vezető független szervezetek és magánszemélyek feladata lesz az oldalak szabályainak és moderálásának kialakítása, szemben a Twitter felülről irányított, centralizált megközelítésével.

További kapcsolódó cikkeink: