Az FTX titkos számjátéka: a biztosítási alapot is hamisították

Gary Wang nem fogja vissza magát: az FTX társalapítója nagy port kavaró tanúvallomásában mindenről lerántja a leplet. Ezúttal azt ismerte el, hogy a cég valódi biztosítási alapjának adatait is hamisították, és valójában random számokkal tévesztették meg a gyanútlan ügyfeleket. 

Sam Bankman-Fried jelenleg is folyamatban lévő tárgyalásán korábbi üzleti partnere, Gary Wang nem tett lakatot a szájára. Wang tanúvallomásában többek között azt is bevallotta, hogy a tőzsde egy random számmal generált összeget adott meg a biztosítási alap valós összege helyett. A hamis összeg generálásához használt képlet egy véletlenszerű összeget – egy 7500 körüli értéket – szorozzott meg a platform napi volumenével, majd ezt elosztotta egymilliárddal, és az így kapott összeget adták meg biztosítási alapként. A nyilvánosságra hozott értéknek pedig semmi köze nem volt a valós értékhez, amit gondosan elrejtettek a mit sem sejtő felhasználók elől.

Az FTX biztosítási alapjának kiszámításához használt kód

Az FTX biztosítási alapjának kiszámításához használt kód

Wang a tanúvallomás során megerősítette, hogy a megjelenített szám nem egyezik meg az adatbázisban szereplő valós számmal, és hogy a valós biztosítási alap valójában alacsonyabb volt, mint amit a nyilvánosság számára bemutattak.

Amikor az ügyész, Nicolas Roos feltette a kérdést, hogy volt-e ennek a számnak valami köze a biztosítási alap tényleges össegéhez, Wang egyértelmúen megerősítette, hogy nem volt.

A biztosítási alap biztosítékot nyújt a nyereség kifizetésére és a veszteségek fedezésére. Ez a biztosíték arra szolgál, hogy megakadályozza a nyereséges pozíciók automatikus lezárását, amelyre az ügyleti partnerek általános likvidációja miatt kerülhet sor.