Az FTX utóélete: készen áll a Bitcoin a következő fejezetre?

Egy évvel a tőzsde összeomlása után a bitcoin árfolyama közel 70%-kal emelkedett. De mi következik ezután?

Sam Bankman-Friedet, mind a hétféle csalás vádjában bűnösnek találták, és az első tárgyalása lezárult. Az FTX alapítója és volt vezérigazgatója pedig akár száz év börtönbüntetéssel is számolhat.

Tavaly novemberben az FTX összeomlása egy sötét kriptotelet indított el. A szabályozó hatóságok pedig az iparág megfojtására törekedtek. Most, egy évvel később, nagyon is reális a lehetősége annak, hogy az FTX visszaadja az ügyfelek pénzeszközeinek közel 90%-át. A CoinDesk Indicies adatai szerint a BTC Price BTC Price most 35 000 dollár körül van, szemben a tavalyi leghidegebb kriptotéli nappal, amikor elérte a 15 625 dolláros mélypontot.

A Bitcoin növekedését a használatában rejlő lehetőség – és az ETF hajtja

Nem tartott sokáig, hogy a bitcoin visszatérjen oda, ahol az összeomlás előtt volt.

Bizonyára a makrogazdaság is szerepet játszott a bitcoin gyors fellendülésében, de ugyanígy a Bitcoin blokklánc köré épülő hasznossági alkalmazások növekvő területe is.

A bitcoin ára, akár 200k, akár 400k lesz, nem csak a spekulációnak lesz köszönhető, hanem annak, hogy az emberek meglátják az értéket a Bitcoin hasznosságában.

– mondta Jason Fang, a Sora Ventures ügyvezető partnere.

Fang úgy véli, hogy a bitcoin jövőbeli nyereségét elsősorban a technológiája fogja bizonyítani. Szerinte az előnye részben a decentralizációban rejlik.

Kérdéses, hogy mennyire decentralizált az Ethereum, vagy az olyan vezető layer-1-ek, mint a Solana, amikor mindkettő erősen függ az olyan felhőszolgáltatóktól, mint az Amazon AWS.

Ahogy Fang is rámutat, mindkettő – és más layer-1-ek is – a technológia kibontakoztatásában az alapítványaikra (pl. The Solana Foundation) támaszkodnak, ami nagy probléma, ha bajba kerülnek.

Központosítva vannak a technológia és a finanszírozás terén. Ha az egyikük csődöt mond, bajban vannak. A Bitcoint viszont a bányászok finanszírozzák, akiket a hasznosság ösztönöz arra, hogy támogassák a hálózatot.

– mondta.

“Ez jövedelmezőbb üzletet eredményez számukra. A Bitcoin útja egyedi, és nem függ attól, hogy Ethereum-kompatibilis-e, ami erősebb narratívát ad neki.”

Nem mintha az ETH Price ETH Price vagy a Sol az elmúlt évben gyengén teljesített volna.

Az ETH 17%-kal, míg a Sol 26%-kal emelkedett az előző évhez képest. A bitcoin viszont 70%-kal emelkedett. Ez azért van, mert ahogy Lucy Hu, a Metalpha munkatársa elmagyarázza, a piac egy ETF-et és a Fed elmozdulását várja.

A bitcoin árfolyamát rövid és középtávon még mindig az ETF-ek jóváhagyása, a Fed esetleges kamatcsökkentése, az intézményi befektetők, például a Microstrategy bullish hangulata, valamint a jövő év első felében bekövetkező felezési esemény fogja meghatározni.

– mondta.

A közös álláspont jelenleg az, hogy a spot bitcoin ETF-ek valószínűleg már 2024 januárjában jóváhagyásra kerülnek, és egy sor nagy név, köztük a BlackRock és a Fidelity is, készíti elő ajánlatait.

Erős év végi kereskedési volumenek

A kereskedők figyelmét egy bizonyos ETF keltette fel, amely hónapokra van a jóváhagyástól, de megújult érdeklődést élvez, mind az intézményi, mind pedig a kisbefektetők részéről.

A kriptokereskedelmi forgalom az év nagy részében lassú volt, szeptemberben a kripto spot piaci aktivitás 4,5 éves mélypontra esett.

Október végén azonban valami megváltozott, mivel az ETF-történet felpörgött, és a piac felengedett. A kereskedési volumenek megugrottak.

A hónap végére a kripto befektetési alapok 15 hónapja a legnagyobb beáramlást regisztrálták, 326 millió dollárt.

A bitcoin bebizonyította ellenálló képességét, különösen az FTX összeomlása után – nem ment nullára, ami azt mutatja, hogy nem csak valami átverésről van szó. Azért van itt, hogy maradjon

– mondta Fang.

“Ezzel szemben sok top 20 token még gyerekcipőben jár, és még nem szembesült igazi medvepiaccal. A Bitcoin azonban várhatóan több visszaesést is túlél és hosszú ideig fennmarad” – folytatta.