Egyesült Államok: „A salvadori Bitcoin-törvény egy felelőtlen szerencsejáték, amely destabilizálja az országot”

Az amerikai kormány olyannyira nem szimpatizál Nayib Bukele elnök Bitcoin-törvény bevezetésével, hogy kidolgoztak egy törvényjavaslatot, amire elmondásuk szerint azért van szükség, hogy megvédjék az amerikai pénzügyi rendszert El Salvador “felelőtlen szerencsejátékától”.

A hétfői törvényjavaslatban a kongresszus arra kéri a Külügyminisztériumot, hogy enyhítse a Bitcoin El Salvador általi bevezetésével járó kockázatokat. Ez az új javaslat, a ”Kriptovaluták Elszámoltatása El Salvadorban” (ACES) a hasonló kaliberű februári törvényjavaslatot kíséri, amely a múlt hónapban ment át a bizottságon.

Norma Torres, tweet, BTC, El Salvador

Norma Torres tweetjében így olvashatunk a törvényjavaslat céljáról: ”[A kongresszus] felkéri a külügyminisztériumot, hogy végezzen elemzést a Bitcoin törvényes fizetőeszközként való elfogadásáról El Salvadorban, és készítsen tervet az Egyesült Államok pénzügyi rendszerét érintő potenciális kockázatok mérséklésére.”

“A globális pénzügyi intézmények tanulmányozták és részletezték a Bitcoin El Salvador általi bevezetésének számos kockázatát, és a nemzetközi közösség elismeri a potenciális veszélyt” – mondta.

“El Salvador független demokrácia, és tiszteletben tartjuk az önigazgatáshoz való jogát. De az Egyesült Államoknak rendelkeznie kell egy tervvel, amely megvédi pénzügyi rendszereinket ennek a döntésnek a kockázataitól, amely inkább tűnik óvatlan szerencsejátéknak, mint az innováció átgondolt elfogadásának.”

Az új jogszabály kifejezetten arra kéri a Külügyminisztériumot, hogy készítsen elemzést a Bitcoin törvényes fizetőeszközként való elfogadásáról El Salvadorban. Valamint “a kiberbiztonságot, a gazdasági stabilitást és a demokratikus kormányzást érintő kockázatokról” az országban. A februári törvényjavaslat szélesebb körű. Abban arra is felkérik a Külügyminisztériumot, hogy vizsgálja meg El Salvador szabályozási keretrendszerét és a Bitcoin-törvénynek a vállalkozásokra és az állampolgárokra gyakorolt hatását.

Mit szól ehhez Nayib Bukele?

A Bitcoin-törvény az ország elnökének, Nayib Bukelének az ötlete volt. A baseballsapkát viselő vezető azt reméli, hogy a törvénnyel befektetőket és kriptokereskedő digitális nomádokat vonz az apró országba.

Az elnök a februári törvényjavaslat után egy tweetben fejezte ki véleményét. “Önöknek nulla joghatóságuk van egy szuverén és független országgal szemben. Nem vagyunk se a gyarmatuk, se a hátsóudvaruk. Maradjanak ki a belügyeinkből. Ne próbáljanak meg irányítani valamit, amit nem tudnak irányítani”.

Bukele még egy “Bitcoin-város” terveit is bejelentette El Salvadorban. Egy geotermikus energiával működő, adómentes menedéket. “Fektessenek be itt, és keressenek annyi pénzt, amennyit csak akarnak” – mondta a tavaly novemberi bejelentés során.

De mint láthatjuk, nem mindenki örül a terveinek. Az amerikai törvényhozók szemmel akarják tartani a közép-amerikai országot. A szenátorok azért nyújtották be a februári törvényjavaslatot, mert szerintük a Bitcoin-törvény “gyengítheti az Egyesült Államok szankciós politikáját, és olyan rosszindulatú szereplőknek, mint Kína és szervezett bűnszervezetek, adhat hatalmat” – mondta Jim Risch (R-Idaho) kongresszusi képviselő egy nyilatkozatban.

Az IMF és a Világbank is kritizálta – sőt, kérte az országot, hogy ejtse a törvényt.