Az IMF nem betiltaná, hanem inkább szabályozná a kriptovalutákat

A G20-ak indiai találkozójának margóján Kristalina Georgieva, az IMF vezérigazgatója azt mondta, hogy az ügynökség inkább a kriptopénzek szabályozását részesítené előnyben, nem a teljes betiltást.

A Nemzetközi Valutaalap inkább differenciálná és szabályozná a kriptoeszközöket, minthogy teljes tilalmat vezessen be, bár egyelőre csak kérdőjelek vannak.

Az indiai Bengaluruban, a G20 pénzügyminiszterek találkozóján az IMF vezérigazgatója, Kristalina Georgieva kifejtette, hogyan látja az ENSZ pénzügyi ügynökség a digitális eszközöket, és mit szeretne a szabályozás tekintetében.

“Nagyon is támogatjuk a digitális pénzek világának szabályozását, és ez kiemelt prioritás” – jelentette ki.

A Bloombergnek adott, február 27-én megjelent interjúban válaszolt a kriptovaluták esetleges teljes betiltására vonatkozó közelmúltbeli megjegyzéseivel kapcsolatos kérdésekre. Elmondta, hogy még mindig sok a zűrzavar a digitális pénzek besorolása körül.

“Az első célunk, hogy különbséget tegyünk az állam által támogatott jegybanki digitális valuták és a nyilvánosan kibocsátott kriptoeszközök, valamint a stabilcoinok között”.

A teljesen fedezett stabilcoinok “meglehetősen jó teret teremtenek a gazdaság számára, a nem fedezett kriptoeszközök azonban spekulatívak, magas kockázatúak és nem pénzek” – tette hozzá.

Egy nemrég megjelent, globális szabályozási szabványokat ajánló dokumentumot idézve úgy fogalmazott, hogy a kriptoeszközök nem lehetnek törvényes fizetőeszközök, mivel nincs fedezetük.

Ugyanakkor a kriptovaluták betiltásának lehetőségét “nem szabad levenni az asztalról”, ha azok nagyobb kockázatot kezdenek jelenteni a pénzügyi stabilitásra – figyelmeztetett.

“Mindazonáltal a jó szabályozás, a kiszámíthatóság és a fogyasztóvédelem jobb megoldás lenne, és a betiltást nem is kellene fontolóra venni” – vélekedett Georgieva.

Az IMF, a Pénzügyi Stabilitási Tanács és a Nemzetközi Fizetések Bankja közösen készül arra, hogy az év második felében szabályozási irányelveket adjon ki.