Az IMF óva int El Salvador Bitcoin kötvényeitől

Az IMF továbbra is kritizálja El Salvador bitcoinnal kapcsolatos döntéseit. A szervezet elismeri, hogy a potenciális kockázatok eddig nem okoztak nagyobb problémát, de a digitális valutát, mint fizetőeszközt túl kockázatosnak tartja, és a Bitcoin kötvények bevezetését sem díjazza.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint az országnak figyelembe kellene vennie a kockázatokat

A nyilatkozat egy virtuális megbeszélés során hangzott el, és az új technológia használatának több aspektusára is kitért. A tárgyalás alatt többek között szó esett az országban zajló gazdasági fejleményekről, kilátásokról, de legfőképp a digitális valutát érintő kockázatokra hívták fel a figyelmet.

A negatívumok mellett a globális szervezet kitért arra is, hogy az el salvadori gazdaság tavaly egészséges ütemben növekedett, a globális trenddel ellentétben.

A szervezet rossz ötletnek tartja a Bitcoin kötvények kibocsátását

“Bár a kockázatok nem realizálódtak a Bitcoin eddigi korlátozott használata miatt – ahogy azt a felmérések és az átutalások adatai sugallják -, a használata növekedhet, tekintettel a törvényes fizetőeszköz státuszára és a kriptoeszközök használatát ösztönző új jogalkotási reformokra, beleértve a tokenizált kötvényeket (digitális eszközökről szóló törvény).

A kormány Bitcoin-tranzakcióinak és az állami tulajdonban lévő Bitcoin-tárca (Chivo) pénzügyi helyzetének nagyobb mértékű átláthatósága továbbra is elengedhetetlen, különösen a mögöttes költségvetési esetlegességek és a partnerkockázatok felmérése érdekében.”

Az IMF nyilatkozata azt követően született, hogy El Salvador a múlt hónapban 600 millió dolláros kötvénykifizetést teljesített.

A globálisan tevékenykedő szerv – ahogyan korábban is – úgy véli, hogy a Bitcoin törvényes fizetőeszközként való státuszának potenciális makro- és mikrogazdasági kockázatai vannak. A szervezet egyébként már 2021 óta folyamatosan hangot ad negatív véleményének a digitális eszköz kockázatairól, de Bukele elnök törhetetlen.

Az iménti volt az IMF harmadik látogatása azóta, hogy El Salvador 2021 szeptemberében úgy döntött, hogy a bitcoint törvényes fizetőeszközzé teszi. A döntésről úgy gondolták, hogy hivatalosan is bezárta a kapukat a további IMF-finanszírozás előtt. Ennek ellenére a szervezet a legutóbbi vizitet követően hangsúlyozta, hogy bár nem ért egyet azzal, hogy El Salvador a Bitcoint törvényes fizetőeszközzé nyilvánítsa, a főbb kockázatok közül néhányat eddig sikerült elkerülni.

Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy bár a Bitcoin El Salvador általi bevezetésével kapcsolatos kezdeti kockázatok egy része nem vált valóra, nem lenne bölcs dolog a latin-amerikai ország részéről, ha saját valuta hiányában (korábban kizárólag az amerikai dollárra támaszkodott törvényes fizetőeszközként) továbbra is a saját monetáris szuverenitás politikáját folytatná.

“A Bitcoin-vásárlások finanszírozását tokenizált értékpapírok kibocsátásával a költségvetési kockázatok miatt kerülni kell” – mondta az IMF.

Mindez azt követően történt, hogy El Salvador kongresszusa január 11-én elfogadta a digitális eszközök állami és magánszervezetek általi kibocsátását szabályozó törvényt. A törvény lehetővé teszi, hogy az állam Bitcoin által fedezett államkötvényeket adjon el.

A salvadori elnök nem áll le bitcoin terveivel

Mindezek mellett El Salvador azt tervezi, hogy ezeket a kötvényeket egy “Bitcoin City” építésére fordítja. Bukele elnök grandiózus elképzelése az, hogy a város területén található vulkán energiáját Bitcoin bányászatra használja.

Azonban mióta bejelentette, hogy országa elfogadja a kriptovalutát törvényes fizetőeszközként, és 2021 szeptemberében több száz BTC-t vásárolt, az ország teljes Bitcoin-állománya 57%-kal csökkent a csúcsértékéhez képest.

Az aggodalmak ellenére az IMF február 10-i jelentésében dicsérte El Salvador gazdaságát, amiért az “teljesen helyreállt” a járvány előtti szintre. Az IMF előrejelzése szerint az ország reál-GDP-je 2,4 százalékkal fog növekedni.