Az IMF vezetője szerint, nyitnunk kell a kriptovaluták felé

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnökjelöltje szerint a központi bankoknak és a pénzügyi testületeknek meg kell védeniük fogyasztóikat, de emellett nyitottabbnak kell lenniük az olyan technológiai újításokra, mint a kriptovaluta.

Christine Lagarde: a változás lehetőségei

Lagarde, aki jelenleg a Nemzetközi Valutaalap vezetője, azt mondta az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Bizottságának, hogy a központi bankoknak és a pénzügyi szabályozóknak meg kell ragadniuk a változás által kínált lehetőségeket.

Az IMF sajtóközleményén keresztül megosztott nyitóbeszédében Lagarde azt mondta, hogy

Az új technológiák esetében – ideértve a digitális valutákat is – a fogyasztó védelme azt jelenti, hogy figyelmeztetnünk kell őket a pénzügyi stabilitással, az adatvédelemmel vagy a bűncselekményekkel kapcsolatos kockázatokra, és ennek érdekében biztosítanunk kell a megfelelő szabályozást, hogy a technológia a közjó felé irányuljon. De ezzel egy időben fel kell ismernünk az innováció tágabb értelemben vett társadalmi hasznait, és lehetőséget kell adnunk a fejlődéshez.”

Lagarde ígéretei

Még idén februárban azt nyilatkozta, hogy a kriptovaluták szabályozása elkerülhetetlen és nagy szükség van rá nemzetközi szinten is, hiszen így megakadályozható a pénzmosás és az illegális tevékenységek finanszírozása.

Mint arról már korábban írtunk, Lagarde nagy esélyekkel indul az Európai Központi Bank elnöki székéért. Bár még új szerepéről nem hoztak végleges döntést, az ambiciózus hölgy már ígéretét tette, hogy ha az EKB elnökévé válik arra fog koncentrálni, hogy biztosítsa az európai intézmények alkalmazkodását a gyorsan változó pénzügyi környezethez. Bizonyosan nagy fába vágja a fejszéjét, hiszen az európai pénzügyi rendszerre mostanság rájár a rúd. A kamatlábak alacsonyak, valutaháború dúl, emellett pedig a gazdasági növekedés rendkívül alacsony. Modern gondolkodásával talán javíthatna a már 11 éve küszködő európai monetáris politikán.

Lagarde köztudottan vonzódik a kriptovaluták világához és a blokklánc technológiához. Nem rejtette véleményét sohasem véka alá. Szerinte a kriptovaluták ki tudnák elégíteni a mai rohanó világ pénzügyi igényeit, azaz a gyors, biztonságos és decentralizált fizetési tranzakciókat, magas költségek és elszámolási kockázat nélkül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük