Az immerziós bányászat egyre nagyobb trend a bitcoin bányászok körében is

Az immerziós hűtőrendszereket használó bitcoin bányászok száma az elmúlt két évben gyorsan nőtt, és semmi jele annak, hogy ez a trend veszítene a tempóból.

A bányászati nehézség folyamatosan növekszik, miközben a Bitcoin hashrátája pedig továbbra is új rekordokat döntöget. Ennek hatására az egy bányászgép által termelt dollárban kifejezett bevétel így egyre csökken. Nem lehet meglepő tehát senki számára, hogy minden bányász keresi a versenyelőnyöket a társaival szemben. Ennek következtében pedig minden eddiginél több bányász gondolja úgy, hogy az immerziós hűtés lehet a jó megoldás.

Ez a cikk az immerziós hűtés eljárásának ismertetésén túl részletesen bemutatja azokat a bányászokat – kicsiket és nagyokat -, akik a merüléses hűtési bányászatra, mint a Bitcoin-infrastruktúra jövőjére fogadnak.

immerziós bányászat

Mi az immerziós bitcoin bányászat?

A merüléses bányászat – vagy merítéses hűtőrendszerekkel történő bányászat – a bitcoin bányászati berendezések dielektromos folyadékokba – olajokba vagy más mesterséges folyadékokba – való merítésének gyakorlata. Ennek a célja a hőkibocsátás kezelése, a zaj korlátozása, és a termelési hatékonyság növelése. Egy bányászati gép beépítése és az immerziós hűtőrendszerbe való alámerítése magától értetődően sokkal összetettebb folyamat, mint ugyanennek a gépnek egy állványra való felállítása.

Miután egy folyadékkal teli tartályba merítették, a bányászgép működése nagyban különbözik egy állványon ülő, normál léghűtéses bányászgéptől. Természetesen a piszok és a por miatt nem kell aggódni és nem is kell tisztítani, és a ventilátorokat is eltávolítják a hardverből. A normál zajszint, ami a léghűtéses gépek esetén eléri a 80 decibelt is, jelentősen csökken. A bányászok pedig biztonságosabban túlhajthatják a gépet.

A speciálizált bitcoin bányászati hardvereket alig egy évtizede, 2012 végén mutatták be először. De az immerziós hűtőrendszerek sem számítanak már új technológiának. A merüléses hűtéses számítástechnikai hardverek modern formáját a Hardcore Computer és a Green Revolution Cooling cégek tervezték meg néhány évvel az ezredforduló után. De számos szabadalmat és innovatív megoldást jegyeztek fel e rendszerek korai formáiról már a 20. század folyamán is.

A tőzsdén jegyzett bitcoin bányászati cégek már alkalmazzák a merüléses hűtőrendszeres technológiát

A tőzsdéken jegyzett bitcoin bányászati vállalatok jelentős része használja ma már az immerziós hűtéses technológiát. A Riot Blockchain, az egyik legnagyobb tőzsdén jegyzett bányászcég például már bejelentette, hogy a texasi Navarro megyében egy hatalmas, 1 gigawattos bányászati létesítményt tervez megépíteni. Ez legalább négy, az immerziós bányászatra szánt épületet tartalmaz majd. De a Riot ilyen immerziós hűtésű rendszereket üzemeltet egy másik texasi létesítményében is már.

A CleanSpark pedig arról számolt be, hogy egy 20 megawattos (MW) merüléses hűtéses létesítmény tervez a georgiai Norcrossban. Az Argo Blockchain pedig 200 MW teljesítményű merüléses hűtéses bányászhardvert tervez telepíteni a közeljövőben.

Nem minden nagy bányászati vállalatnak kell azonban immerziós hűtéses technológiára építenie. Sőt, néhány létesítménynek még csak léghűtéses rendszerre sincs szüksége. Ugyanis a Bitfarms tulajdonában lévő, Quebecben működő bányászfarmokon a helyi éghajlat miatt a külső levegő olyan hideg, hogy az természetes módon ellensúlyozza a bányászgépek által kibocsátott hőt.

De úgy tűnik, hogy a Bitcoin hashráta arányának az a része, amely a vízbe merített hardverekből származik, továbbra is nagy növekedés előtt áll. Nishant Sharma veterán bitcoin bányászati tanácsadó a Bloombergnek adott interjújában elmondta: “Előbb-utóbb minden nagy bányászcég nagyszabású merülés bányászatot fog végezni”.

A Bitcoin 2022 konferencián a Core Scientific vezérigazgatója elmondta, hogy az immerziós bányászat esetében a hatékonyság növekszik, a költségek pedig csökkennek. “Sokkal olcsóbb egy immerziós létesítményt építeni ma, mint néhány évvel ezelőtt” – mondta a hallgatóságnak.

A retail bitcoin bányászok is ráugrottak a trendre

Nem a nagy intézményi bányászok az egyetlenek, akik egyre inkább a merüléses technológiát részesítik előnyben a léghűtéses rendszerekkel szemben. Az immerziós bányászat a kisebb otthoni bányászok körében is népszerű. Ők a merüléses hűtési rendszerek széles skáláját telepítik, a professzionálisan gyártott egységektől a saját kezűleg kivitelezett kísérleti projektekig.

A Twitter tele van mindenféle kreatív otthoni merüléses hűtéses bányászgépek fotóival és videóival. Az arizonai Gian Mendoza bányász például egy 10 gallonos akváriumról osztott meg fotókat, amelyben 6,5 gallon ásványi olajjal hűtött egy Antminer S9-et. A Start9 Labs csapatának egyik tagja pedig megosztott egy másik képet, amely egy haltartályba épített otthoni merüléses hűtési megoldást dokumentált.

immerziós bányászat

A Telegramon szintén sok immerziós technológiára összpontosító csevegés található a retail bányászok körében. Az otthoni bányászathoz kapcsolódan az egyik legnagyobb csevegőszoba, a Home Mining Wizards, több száz, az immerzióról szóló üzenetet tartalmazó rekordot tart nyilván. A ventilátor működtetéséhez képest a merüléses hűtés összetettebb és valószínűleg sok kezdő bányász számára ijesztő is lehet. A közösségi médiának és az online útmutatóknak köszönhetően azonban ezek a közösségek aktívan foglalkoznak a hibaelhárítással és saját folyadékhűtéses bányászati műveletek kiépítésével.

Megéri-e a merüléses hűtési technológiát alkalmazni a bitcoin bányászatban?

Rengeteg bányász bízik az immerziós technológiában és építi hozzá a saját infrastruktúráját a gigawatt méretű ipari létesítményektől kezdve az otthoni akváriumokig. Az eljárással szembeni egyik legfontosabb kritika azonban a megépítésével és fenntartásával járó tőke- és üzemeltetési költségek nagysága. Azonban a merüléses hűtés előnyeinek és gazdaságosságának ismertetése segít megválaszolni ezt az ellenvetést.

A bányászok számára a hardverük alámerítéséből származó előnyök nagyon sokrétűek, és ezek közül néhányat már korábban említettünk ebben a cikkben. A folyadékhűtés jobb hőelvezetést biztosít, így a hőfelvétel és -elvezetés sokkal gyorsabb a léghűtéses megoldásokhoz képest. A jobb hőszabályozásnak köszönhetően a gépek biztonságosabban túlhajthatók. Ez azt jelenti, hogy a gépek a szokásosnál magasabb hash-szinteket képesek elérni, ami nagyobb bevételhez vezet. Az energiahatékonyság is javul a merítéssel, köszönhetően a ventilátor eltávolításának, amely a gép teljes energiafogyasztásának közel 5%-át teszi ki. Ha egy gépet alámerítenek, az általános működési feltételek is javulnak, mivel a tisztítási és általános karbantartási igények jelentősen lecsökkennek. Mindezen előnyök azonban magasabb kezdeti beruházási költséggel járnak, ami egyes bányászok számára egyszerűen nem éri meg.

A kezdeti beruházási költségek magasabbak

Az immerziós rendszer építésének két alapvető szempontja a kezdeti magas költségek és a hosszú távú nyereségesség. A merüléses technológiát alkalmazó bányászoknak ugyanazokat az alkatrészeket kell finanszírozniuk, mint a léghűtéses telephelyeknek. Ugyanakkor nekik meg kell venni az immerziós berendezés alkatrészeit is, beleértve a tartályokat és kereteket, szivattyúkat, hőcserélőket, érzékelőket és vezérlőrendszereket, valamint a dielektromos hűtőfolyadékot. Szinte lehetetlen pontosan összehasonlítani a léghűtéses és a merüléses bányászati infrastruktúra kiépítésének költségét. De a Braiins Mining által közzétett új elemzés szerint az immerziós létesítményeknél felmerülő extra tőkekiadások megdöbbentően hasonlóak a léghűtéses létesítmények költségeihez, mivel mindkét típusú műveletnél a költségek oroszlánrészét az építkezéshez kapcsolódó költségek és az elektromos berendezések költségei teszik ki.

immrtziós bányászat

Az építési költségekhez hasonlóan a bányászok jövedelmezőségét meghatározó tényezők is nagyon változóak. A Braiins elemzése azonban azt is megállapítja, hogy a lég- és merülőhűtéses berendezések számos változata közül a 4000 wattos energiafogyasztással bíró immerziós létesítmény, egyedi bányászati firmware-rel kiemelkedően jól teljesít.

Végezetül tehát megállapíthatjuk, hogy a merüléses hűtésű bányászat előnyei egyértelműek, a beruházási költségek összehasonlíthatóak, még ha kissé magasabbak is, mint a léghűtésé. De vannak olyan működési szcenáriók, amelyeknél egyértelműen a legnyereségesebb működést hozza az immerziós technológia alkalmazása.