A Bitcoin ASIC-gépek árai 20%-ot csökkentek az elmúlt negyedévben

A Bitcoin árfolyama 2022 nagy részében eddig még csak oldalazott, miközben a hashráta tovább emelkedik. A kereslet látszólag alábbhagyott a legnagyobb kriptoeszköz iránt, és ezt az ASIC-gépek is megérzik. Az ASIC-gépek árai az elmúlt 90 napban 15%-20% között csökkentek -, így a spot ASIC-gép vásárlások egyre vonzóbbak a bullish kilátásokkal rendelkező befektetők számára.

Ennek oka lehet, hogy azzal számolnak, hogy a bikapiac hamarosan véget ér. Vagy hogy bőséges mennyiségű gépet gyártanak a piaci igényeknek megfelelően. De általában, amikor kisebb a kereslet a kriptoeszközök iránt, a bányászati gépek iránt a kereslet is csökken, ami az árakban is rögtön megjelenik.

ASIC-gépek árai

A “kínai tilalom” után a Bitcoin árfolyama drámaian csökkent, és ezt az ASIC-gépek árai is lekövették.

Történelmileg a bányászati árak eddig mindig korreláltak a Bitcoin árával. Amikor nagy a kereslet a Bitcoin iránt, az ASIC-gépek árai is emelkednek. Idővel aztán új ASIC-gépek kerülnek a piacra, a kínálat megnő, és az árak is elkezdenek lefelé menni.

A hashráta tovább emelkedik, ahogy egyre több bányász csatlakoztatja a gépeket a hálózathoz. A hálózati nehézség növekedési üteme azonban lelassult az elmúlt néhány hónap során, 1,5%-ot és 0,4%-ot veszített az utolsó két megelőző kiigazítás során. Ennek ellenére a nehézség összességében továbbra is emelkedik. Minden egyes nehézségi szint emelkedésével egyre nehezebb lesz ugyanannyi Bitcoint bányászni.

bányászati nehézség

Az ASIC-gépek ára csökken

A Hashrate Index ASIC Price Index a különböző bányász rigek terahash-árait méri hasonló hatékonyság alapján. Az elmúlt három hónapban a 68 J/TH és az alatti bányászgépek (az S9-es sorozat és hasonló gépek) ára mintegy 15%-kal csökkent. A 38-68 J/TH kapacitású gépek (S17 sorozat és hasonlók) ára 22,5%-kal csökkent. A 38 J/TH és az alatti gépek (S19 sorozat és hasonló) ára pedig 11,6%-kal csökkent.

ASIC-gépek árai

Tehát a csökkenő ár az alacsonyabb keresletnek vagy a nagyobb kínálatnak köszönhető? Jelenleg valószínűbb, hogy a Bitcoin árfolyamának van nagyobb hatása erre. A jelentések szerint sok bányász még mindig azon fáradozik, hogy állványhelyet találjon a gépeinek a nagy kínai tiltás után. Ez arra utal, hogy nem a kínálati nyomás az oka annak, hogy az ASIC-gépek árai az év eleje óta csökkentek.

Ennek ellenére soha sem lehet megállapítani egy tökéletes időpont a gépek megvásárlására, tekintve, hogy senki sem tudja megjósolni a Bitcoin jövőbeli árfolyamát. Csak egy dolog biztos: Minél tovább vársz, annál nehezebb lesz ugyanazt a Bitcoint bányászni. Ahogy a mondás tartja: “a legjobb időpont ASIC-gépet vásárolni hat évvel ezelőtt volt, a második legjobb időpont pedig most van”.