A kriptobányászok Iránba helyezik át a tevékenységet, miközben már érik a szabályozás

Helyi hírek szerint az Iráni Nemzeti Bank engedélyhez kötött kriptovaluta bányászatot tervez, a felhasznált elektromos áramot pedig exportáron (drágábban) fogja értékesíteni a bányászoknak. Emellett Abdol Nasser, az Iráni Nemzeti Bank elnöke azt is elvárná, hogy a bányászott kriptovalutát forgassák vissza az iráni gazdaságba.

Már 2018. decemberében megjelent egy olyan hír, hogy Spanyolországból, Kínából, Ukrajnából és Franciaországból egyre több kriptovaluta bányász az olajban gazdag Iránba telepíti át az infrastruktúrát, és ott kezdenek el bitcoint bányászni. A közel-keleti országban ugyanis extrém alacsony az elektromos áram ára, és áprilisi jelentések szerint voltak olyan kínai bányászok, akik 0.006 USD/KWh áron tudtak szerződéseket kötni az áramszolgáltatókkal. A Tavanir, az iráni elektromos hálózatot üzemeltető cég szóvivője azt nyilatkozta, hogy az áramfelhasználás 7%-kal emelkedett a tavalyi évhez képest. A szolgáltató az illegális kriptovaluta bányászatot okolta a kiugró fogyasztásért, ami több iráni régióban kieséseket is okozott, mert a hálózat nem bírta a terhelést. Azt az ígéretet tették, hogy fel fogják deríteni az illegálisan működtetett bányászatot és le fogják őket kapcsolni az elektromos hálózatról.

A helyi sajtóban megjelent hírek szerint több mint 100 jogtalanul működtetett bányászcentrumot azonosítottak be, és körülbelül 1000 ASIC gépet koboztak el a hatóságok június végén. Két helyen több mint egy megawatt volt a fogyasztás a bezárt telephelyeken.

Július 10-én Mohammad Sharqi, az Iráni Blokklánc Szövetség ügyvezetője azt nyilatkozta a helyi sajtónak, hogy kínai digitális valuta bányászok hivatalosan kérelmezték az iráni hatóságoknál bányászati létesítmények felállítását. A kínaiak szeretnék kihasználni az iráni szabad kereskedelmi zónák nyújtotta előnyöket Anzali, Kish Island, Qeshm Island, Chabahar, Arvand és Aras régiókban. Azonban a pénzmosás elleni felügyeletnek erős aggályai vannak a működéssel szemben, és féltik a nemzeti elektromos hálózatot arra hivatkozva, hogy nem biztos hogy elbírja a megnövekedett fogyasztást.

Abdol Nasser Hemmati, az Iráni Nemzeti Bank elnöke közben azt nyilatkozta július 10-én, hogy a kormányzat engedélyezni fogja a Bitcoin bányászatot, habár a jogszabályalkotók még nem végeztek a kriptovaluta kereskedelem feltételeinek a kidolgozásával. Hemmati azonban kiemelte, hogy két fontos feltétele van az ügyletnek, amit a hatóságok szemmel fognak tartani. „A digitális valuták bányászatához felhasznált elektromos áramot exportáron kell megvenni, és ami még fontosabb, hogy a kibányászott kriptopénzt vissza kell forgatni a nemzeti gazdaságba.” Az elnök hozzátette, nem fogják tolerálni, ha a digitális pénz bányászata és kereskedelme hatással lesz az iráni rial vagy az arany árfolyamára.

Az országban az elektromos áram exportdíja $0.07 és $0.10 per KWh között változik, ami már korántsem olyan jövedelmező tarifa mint a belföldi. A helyi újságok azt írták, hogy a most felszámolt egységek között voltak olyanok is, ahol $0.05 per KWh áron vették az áramot, ami jóval alacsonyabb és így jelentős költségelőnyt biztosított a bányászok számára. Néhány helyen még ez alá is mehet az áramdíj, mint pl. mecsetekben, ahol $0.005 KWh a tarifadíj.

Az iráni vezetők szerint az USA és Donald Trump szankciói hátráltatják Iránban a kriptopénz gazdaság fejlődését

Saeed Zarandi, az iráni ipari és kereskedelmi miniszter szerint az USA által kivetett nemzetközi szankciók nagyban hátráltatják az ország digitális valuta szektorának fejlődését. Donald Trump adminisztráció tovább szigorította a szankciókat, miután iráni terület felett lelőttek egy amerikai drónt. A nemrég elfogadott, Iránt gátló illicit pénzügyi tevékenységet szabályozó amerikai törvény olyan szabályokat is tartalmaz, ami tiltja az együttműködést az iráni pénzügyi intézményekkel, beleértve a digitális valutákhoz kapcsolódó kereskedelmet.

Ugyanakkor, ha az iráni kormány zöld lámpát ad a kriptovaluta bányászatra, az hatalmas előnyt jelent majd az országnak a szankciók ellen, hiszen rengeteg tőke fog az országba áramlani és a kriptovaluták használatával kikerülhetők lesznek a pénzügyi tiltások is.