Egy ígéretes vezeték nélküli technológia segíthet a jövő metaverzumának

Egy új vezeték nélküli technológia, amely az emberi testet használja vezetőként, segíthet a karcsúbb VR- és AR-eszközök új generációjának bevezetésében.

Ahhoz, hogy a metaverzumot a mindennapi élet szerves részéve tegyük, a mai virtuális valóság (VR) headseteknél karcsúbb eszközökre lesz szükség. Míg a legszebb álom olyan eszközökről szól, amelyek egy normálisnak tűnő szemüveghez hasonlítanak, és a folyamatosan futó digitális élményt táplálják, a rideg valóság az, hogy az energiaigényes processzorok és a vaskos akkumulátorok vagy nehéz és nagy eszközöket, vagy kompromisszumos funkciókat igényelnek.

Az Ixana, egy viszonylag új technológiai cég, úgy véli, megtalálta a módját annak, hogy a mai headseteknél sokkal energiatakarékosabb, új generációs személyes eszközöket hozzon létre. Az éppen most zajló CES 2023 kiállításon be is mutatta a fejlesztői platformját, hogy mások is elkezdhessenek alkalmazásokat építeni a technológiájához. Az Ixana innovációjának lényege az információátvitel új módja, amit magán az emberi testen keresztül szeretne megoldani.

Nos, nem egészen maga a test, hanem az azt körülvevő elektromágneses mező lenne a vezető közeg. Az Ixana Wi-R nevű technológiája a test természetes vezetői képességét használja ki. A kézben tartott vagy viselt eszköz hihetetlenül hatékonyan képes adatokat továbbítani ezen az elektromágneses mezőn keresztül. Az Ixana állítása szerint a hagyományos vezeték nélküli megoldásokban, például a WiFi-ben vagy a Bluetooth-ban jellemzően használt energia század részét használja csak fel.

A metaverzum egy olyan magával ragadó digitális világ, amelyet a virtuális valóság, a kiterjesztett valóság (AR) és az internet kombinációja hozza létre.

Az ötlet lényege, hogy a zsebünkben lévő okostelefon – amely eleve komoly akkumulátorral és nagy teljesítményű processzorral rendelkezik – az arcunkon lévő headsetet táplálja, amely az összes adatot a testünk felületén keresztül továbbítja. Természetesen ebből semmit sem éreznénk. Az Ixana szerint a Wi-R technológia egyszerre négy tömörített HD minőségű videóstreamet képes tolni.

Ixana headset
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az Ixana headset és az emberi test kapcsolata

A beszámolók szerint sokan ki is próbáltak a CES-en a Wi-R technológiát. Egy Wi-R chipet tartalmazó fejhallgatót vettek fel, és amikor közelebb vitték a kezüket egy speciális mobiltelefonhoz, tisztán hallották a telefonról szóló zenét. A zene elhallgat, ha távolabb mozdítják a kezüket. Ez nem tűnik annyira lenyűgözőnek, amíg rá nem jövünk, hogy sem a telefon tokja, sem a fejhallgató nem kapcsolódik semmilyen vezeték nélküli kapcsolaton keresztül egymáshoz. Az adatok átvitele teljes egészében az emberi test elektromágneses mezején keresztül ment végbe.

Az Ixana azt szeretné, hogy ezzel a technológiával videót, VR-t, AR-t és egyebeket is működtetni lehessen. Gondoljunk arra, hogy az okosórától kezdve a napszemüvegig minden folyamatosan kommunikálna egymással, anélkül, hogy valaha is bármilyen vezetéknélküli kapcsolatot használna. Ez a videó néhány fantáziadús forgatókönyvben mutatja be az ötletet.

Vannak bizonyos problémák, amelyeket a Wi-R technológia sem tud megoldani. Át kell gondolni az adatok testen keresztül történő továbbításának biztonsági és védelmi vonatkozásait is. Véget nem érő vita folyik arról, hogy a mobiltelefonok sugárzása káros-e. Ha a Wi-R valaha is elterjed, biztosan lesznek szkeptikus hangok ezzel kapcsolatban.

Sokan reálisan látják a technológia előtt álló akadályokat: óvatos becslések szerint 2-4 évbe telik, mire a technológia megjelenik egy fogyasztói eszközben, és körülbelül 4-5 évbe, mire az okostelefonok is átveszik. Már ha egyáltalán elterjed.

A 999 dolláros fejlesztői eszköz megjelenése után azonban a megoldás már túllépett a koncepciós fázison. Emellett a vállalatot néhány jelentős szereplő, köztük a Samsung is támogatja. A Wi-R széleskörű elterjedésével a metaverzum jövője egészen másképp nézhet ki, mint ma. Így a nagy teljesítményű kiterjesztett valóság szemüvegek építésének ötlete – amely régóta a technológiai szektor álma – végre fókuszba kerülhet.