Az izraeli nő története folytatódik: a bank nem fizeti ki a bitcoinból származó nyereségét

Az izraeli Bank Hapoalim a 69 éves nyugdíjas, Esther Freeman keresetének elutasítását kérelmezte a bíróságon, miután Freeman beperelte a bankot a közel 324 ezer dolláros összeg kifizetésének megtagadásáért.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, egy 69 éves izraeli nő még 2013-ban 3000 dollárral vágott bele a kriptobizniszbe, az ezt követő 8 év alatt pedig megszázszorozta a befektetését. Ám amikor a nyugdíjas ki szerette volna venni a közel 324 ezer dolláros összeget, a bank megtagadta a kifizetést.

Izrael vezető bankja, a Bank Hapoalim nemrég védlevelet nyújtott be Esther Freeman keresetének elutasítására. A bank állítása szerint azért tagadák meg a hatalmas összeg kifizetését, mert nagyon sokszor pénzmosásra és a terrorizmus finanszírozására használják a kriptovalutákat.

Freeman még tavaly novemberben indított pert a bank ellen, azt követelve, hogy az intézmény ismerje el, a bitcoin vásárlása teljesen jogszerűen történt, az átszámítva 324 ezer dolláros összeg pedig az ő tulajdona. A bank viszont nem nagyon akar engedni, szerintük Freeman 2013-as BTC vásárlása során lehetetlen volt nyomon követni a pénz útját.

“Csak abban az esetben igazolható a tranzakció, ha a kriptovaluta megvásárlására használt összeg és a hölgy megtakarítása ugyanazon a számlán volt – a felperes viszont ezt nem tudta bizonyítani.” – közölte a Hapoalim.

A bank szerint nincs egyértelmű bizonyíték a 2013-as BTC vásárlásra

A Hapoalim arra is rámutatott, hogy valójában semmilyen bizonyíték nincs a 9 évvel ezelőtti bitcoin vásárlásra, mivel Freeman nem egy bejegyzett kriptotőzsdén vásárolta a kriptovalutát, hanem magánszemélytől, ráadásul készpénzzel.

“A felperes nem tudott egyértelmű bizonyítékot felmutatni a kriptovaluta vételárával kapcsolatban.” – olvasható a közleményben. A bank azt is hozzátette, hogy a vásárlás idején az állami pénzügyi hatóság, a Bank of Israel megtiltotta az ország pénzintézményeinek, hogy kriptotranzakciókból származó betéteket fogadjanak el. A Hapoalim egyébként azzal érvelt a tárgyaláson, hogy mivel Freeman-ék nem tudják egyértelműen bizonyítani a 2013-as BTC vásárlást, ezért nem kellene őket arra kényszeríteni, hogy kifizessék a hatalmas összeget a nyugdíjas nőnek.

Freeman ügyvédje elmondta:

“Nagyon sajnáljuk, hogy a Bank Hapoalim ilyen kicsinyes harcot folytat egy régi, nyugdíjas ügyfele ellen, akinek egyetlen vágya, hogy a bankszámlájára megkapja a pénzét, amely az övé, és amely sok évvel ezelőtt vásárolt kriptovalutából származik.”