Megszázszorozta Bitcoin befektetését az izraeli nő, de a bank elutasítja a kifizetést

Nemrégiben röppent fel a hír, miszerint egy 69 éves izraeli nő 3 000 dolláros Bitcoin befektetését megszázszorozva 320 000 dolláros profitra tett szert. Úgy hangzik akár egy valóra vált tündérmese, nemde? Azonban itt jön a csavar, a hölgy bankfiókját kezelő bankintézet visszautasítja a kifizetésre irányuló kérelmét. 

Izrael egyik legnagyobb bankja, a Bank Hapoalim, megtagadja a BTC invesztíciójából származó rendkívül magas összeg kifizetését Esther Freeman számára. Döntésüket azzal indokolják, hogy a nő készpénzt használt ahhoz, hogy Hodlerré váljon.

A nyugdíjas asszony 10 000 izraeli sékelt fektetett be Bitcoinba, ami annak idején körülbelül 3 000 dollárt ért. 8 év alatt Freeman 1 millió sékelt csinált a kezdeti összegből, ami ma nagyjából 324 000 dollár lenne. Viszont a bank megtagadta a haszon folyósítását, mivel állításuk szerint a beruházás forrásaként szolgáló pénzösszeg lehetséges, hogy illegális ügyletekből származik.

A készpénz a probléma forrása

Esther Freeman 2013-ban döntött úgy, hogy megspórolt vagyonának egy részét beruházva belép a kriptopiacra. A Bitcoin mellé tette le a voksát s visszatekintve milyen remek elhatározásra is jutott. Idős korának ellenére az asszony azt nyilatkozta, hogy „lélekben örök fiatal” és fiatalabb rokonai ösztönözték arra, hogy belevágjon az egészbe.

„A fiamra és az unokaöcséimre hallgattam, akik végül is meggyőztek s így meghoztam a döntésemet. Semmiféle tudás nem állt a birtokomban a témát illetőleg, egy átlagos polgár tájékozatlanságával álltam hozzá. Soha nem gondoltam volna, hogy 10 000 sékelből egyszer 1 millió lesz majd.”

A bank ellenben még mindig kitart fenntartásai mellett, miképp a beruházás fedezete könnyűszerrel származhat pénzmosással vagy terrorizmussal kapcsolatos bizniszekből. Továbbá, a pénzintézet felvázolta a digitális eszközök szektorának azon hátrányait, amelyekre a bankoknak kell figyelmet fordítaniuk. Többek között ilyen a decentralizált mivoltuk és a felek anonimitása is. Véleményük szerint ezek a negatívumok sokkal nehézkesebbé és veszélyesebbé teszik a kriptókkal való üzletelést.

Az izraeli adóhatóság is osztja a bankok véleményét s meg szeretnének adóztatni minden olyan személyt, aki kriptóval rendelkezik.

Bitcoin befektetés

Freeman egy ügyvéd segítségét vette igénybe és pert indított a bank ellen, így szeretné elérni, hogy hozzájusson az őt megillető javakhoz. Elmondása szerint mindig is lojális ügyfele volt a banknak és a pénzt arra fordítaná, hogy segítsen egyik gyermekének lakást vásárolni.

Ügyvédje, Shaul Zioni, is megszólalt az ügyben, aki azt nyilatkozta, hogy a Bitcoinba fektetett készpénz forrása „ismert, lekövethető és bizonyítékokkal alátámasztható”. A bíróság úgy ítélte meg az ügyet, miszerit a bank helytelenül járt el abban, hogy korlátozta ügyfelének tevékenységét.

A Bitcoin és egyéb kriptó ügyletek ezentúl úgy működnének akár a bankok

A digitális eszközök, amelyek közül a legkedveltebb a BTC, könnyen törvénytelen akciók részévé válhatnak. Izrael kormánya ezt szeretné megelőzni és az ügy érdekében új rendeleteket vezetnek be a pénzügyi szektoron belül.

Forrás: ynet.co.il

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.