Az Mt. Gox kétszer fizethetett néhány hitelezőnek rendszerhiba miatt

A Redditen néhány felhasználó arra panaszkodott, hogy dupla kifizetést kaptak az Mt. Gox Trust-tól. Most pedig arra kérték őket, hogy küldjék vissza a plusz kifizetést.

A bukott Mt. Gox kriptotőzsde egyes hitelezői kétszer kapták meg az elszámolási pénzeket. Legalábbis egy Reddit-felhasználó szerint az Mt. Gox e-mailben elismerte a hibát, és követeli a második kifizetés visszafizetését.

Reddit-poszt egy állítólag az Mt. Gox-tól származó e-maillel.

A Reddit-felhasználó u/rlycreativename egy olyan e-mail szövegét tette közzé, amelyet állítása szerint a Mt. Gox Rehabilitation Trustee-től kapott. Az e-mailben az állt, hogy “egy rendszer probléma miatt az önnek szánt pénz átutalása véletlenül kétszer történt meg”. Emellett arra is figyelmeztetett, hogy

Ön nem jogosult a második átutalásra, és köteles a fenti összeget visszautalni a Rehabilitációs Trustee-nek.

Az állítólagos e-mailben a vagyonkezelő arra kérte a felhasználót, hogy “haladéktalanul térítse vissza” a második kifizetést.

Özönlenek a panaszok a Redditen

Más Reddit-felhasználók is beszámoltak dupla kifizetésekről és e-mailekről. U/lukhaz azt írta: “Most kaptam egy e-mailt az Mt.Gox-tól, amelyben a duplán átutalt összegek visszatérítését kérik…”, és közzétett egy képet, amely állítólag az e-mailből származik. Valaki azzal viccelődött, hogy a dupla kifizetés egy késői karácsonyi ajándék lehetett.

Legalább egy felhasználó azt állította, hogy visszaadta a dupla kifizetést. U/PPvotersPostingLs kijelentette: “Visszaküldtem. Mindannyian követünk el hibákat, ne legyünk túl szigorúak [az Mt. Gox vagyonkezelőjével, Nobuaki Kobayashival]”.

Mások úgy válik, hogy az alapkezelő nem érdemli meg, hogy visszakapja a pénzt, tekintve, hogy a hitelezőknek milyen nehéz volt a pénzhez jutni. “Visszaadom” – jelentette ki u/JALEW Reddit-felhasználó, de hozzátette, hogy csak akkor teszi ezt meg, ha az Mt. Gox Trust befejezi velük a Know Your Customer (KYC) eljárást, és vár tíz évet.

Reddit-poszt u/JALEW-től.

2022-ben két melbourne-i nővérnek véletlenül több mint 10 millió dollárt küldött a Crypto.com. Az egyik nővért később letartóztatták, mert nem küldte vissza a pénzt egy ausztrál hírportál szerint.

A Mt. Gox esete volt az egyik első kriptotőzsdei hackelés a történelemben. Több mint 740 000 BTC Price BTC Price -nek veszett nyoma a támadás során. Az elveszett pénzösszegek értéke akkoriban körülbelül 460 millió dollár volt, de a veszteség nagysága a BTC árfolyamával együtt nőtt, és mára meghaladja a 31 milliárd dollárt. Az Mt. Gox nem sokkal később csődöt jelentett, de a hitelezőknek közel tíz évbe telt, mire a bíróságon érvényt szereztek követelésüknek, és megkezdődtek a kifizetések. December 26-án a hitelezők PayPal-on keresztül elkezdték megkapni a kártérítési kifizetéseket.