Az Mt. Gox vagyonkezelője a Bitcoin disztribúciójára készül

A közelmúltban megjelent hírek után, miszerint a Mt. Gox kriptotőzsde hírhedt összeomlása után a károsultak több évnyi pereskedés után végre némi kompenzációra számíthatnak, ismét felmerült a kérdés, hogy a piac képes lesz-e felszívni az ilyen nagy mennyiségű coin megjelenését a kínálatban.

A csődbe ment kriptotőzsde japán vagyonkezelőjének, Nobuaki Kobayashi levelének lefordított változata szerint a károsultak „körülbelül 99%-a” megszavazta a Bitcoin vagyon felosztásra vonatkozó javaslatot. Ezt most a bíróság is megerősítette, de konkrét határidőt még nem közöltek, hogy a vagyonkezelőnél lévő digitális eszközök mikor szabadulhatnak fel.

A bírósághoz benyújtott dokumentumok szerint a japán vagyonkezelő 141 686 BTC (a cikk írásakor kb. 8,8 milliárd USD) felett rendelkezik. Emellett jelentős mennyiségű Bitcoin Cash-t (BCH) és fiatvalutát is tart a Mt. Gox vagyonkezelő. Ez mind arra vár, hogy kiosszák a kriptotőzsde hitelezőinek.

Összehasonlításképpen, a vagyonkezelő birtokában lévő Bitcoin mennyisége több, mint a MicroStrategy teljes Bitcoin állománya. A MicroStategy legutóbbi, nyilvánosságra hozott vásárlása után 114 042 BTC-vel rendelkezik.

Amint azt bárki el tudja képzelni, ilyen hatalmas mennyiségű BTC megjelenése a kriptopiacon igazán nagy esemény. A coinok ilyen nagyságrendű disztribúciójának megvan a lehetősége, hogy megmozgass a kriptopiacot. Éppen ezért a kriptokereskedők élénk érdeklődéssel követik a Mt. Gox ügyben megjelent fejleményeket.

Mt. Gox károsultjai

Hogyan reagál a piac a Mt. Gox Bitcoinjaira

Bár még nem jelentettek be konkrét dátumot arra vonatkozóan, hogy mikor kerül sor a disztribúcióra, megfigyelők szerint a dátum – amint ismertté válik – minden Bitcoin befektető számára fontos időpont lesz, amit nagy figyelemmel fognak követni.

Avi Felman, a BlockTower Capital kriptobefektetési vállalat portfóliómenedzsere szerint jelentős volatilitásra kell számítani az esemény környékén. Szerinte sokan el fogják adni a Bitcoinjaikat, hogy annyi év után végre nyereségre tudjanak szert tenni az eddig elszenvedett “veszteségeik után”.

Azonban nem mindenki aggódik annyira a profitszerzés miatt, mint Felman. Többen is elmondták Mt. Gox korai hitelezői közül, akik a tőzsde aktív ügyfelei voltak, hogy valószínűleg egyáltalán nem fogják eladni a most kézhez kapott Bitcoinokat.

Nem számítok arra, hogy ezeknek az coinoknak a többségét eladják, mivel a kedvezményezettek közül sokan már nagyon korán – legalábbis 2014 óta – foglalkoztak a bitcoinnal, ezért hosszú távon Bitcoin befektetőknek és hodlereknek tekinthetők,” magyarázta Julian Liniger, a svájci alapítású Relai BTC brókercég alapítója és vezérigazgatója.

Ami viszont a szóban forgó Bitcoin puszta méretét illeti, Liniger arra figyelmeztetett, hogy jelentős piaci reakció léphet fel, ha az egészet egyszerre teszik elérhetővé.

Egy hat számjegyű Bitcoin mennyiség minden bizonnyal jelentős hatással lehet a piacra, ha egyszerre zúdítják rá a piacra. Bár azt várnám, hogy ezt kisebb mennyiségekben, hetek alatt elosztva bocsátják ki. Ezzel lehetne mérsékelni a nagy piaci mozgások kockázatát,” magyarázta a brókercég vezérigazgatója.

Nagy lesz az érdeklődés az OTC ügyletek iránt is

Bár továbbra is csak tippelni lehet, hogy a Mt. Gox-ból mennyi coin kerül végül végül eladásra a piacon, a nagy Bitcoin bálnák bevett gyakorlata, hogy tőzsdén kívüli (OTC) ügyleteken keresztül bonyolítják le a tranzakciót, nem pedig a nyílt tőzsdepiacokon keresnek rá vevőt.

A tőzsdei ügyletekkel szemben, amelyek definíció szerint láthatók a tőzsde order book ajánlataiban, és így potenciálisan befolyásolhatják az árakat, az OTC ügyletek két vagy több fél között privát módon jönnek létre, anélkül, hogy a szélesebb piacot érintenék a tranzakciók.

Amint azt gyakran látni lehetett, nincs hiány olyan vevőkben, akik a tőzsdén kívüli ügyletekben szeretnének coinokat vásárolni. Az ilyen ügyletek iránti hatalmas érdeklődés októberben ismét jól megmutatkozott, amikor a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartomány kormánya elárverezte egy bűnügyi nyomozás keretében lefoglalt Bitcoinokat.
Habár ebben a németországi aukcióban a Bitcoin mennyisége elenyésző volt ahhoz képest, amelyet az Mt. Gox vagyonkezelő fog piacra dobni, mégis a német állam igazságügyi minisztériumának tisztviselőit állítólag meglepte az aukció iránti hatalmas érdeklődés. Nemcsak szokatlanul sok regisztrációt vonzott, hanem jóval a bitcoin piaci árát meghaladó ajánlatokat is kaptak az aukcióban – osztották meg a Twitteren.

A bitcoin aukciók iránti érdeklődésre Zhu Su, a Three Arrows Capital vezérigazgatója is felhívta a figyelmet. Kiemelte, hogy azért közkedveltek ezek az ügyletek, mert nincs piaci hatása, és nem okoz árfolyamingadozást.

Remélhetőleg a Mt. Gox coin disztribúciója miatt a Bitcoin hodlereknek sem kell aggódniuk. Ahogy megjelennek a coinok a piacon, jó lehetőséget teremt ez majd a nagy vevőknek, hogy tovább gyarapítsák portfóliójukat, és bevásároljanak ezekből a szabad Bitcoinokból.

Valószínűleg viszont csak az idő fogja megmondani, hogyan reagál majd a piac. Érdemes lesz az egyik szemünket állandóan a történéseken tartani, és azonnal reagálni, amikor a Mt. Gox vagyonkezelője nyilvánossá teszi a dátumot 141,686 BTC piacra dobásáról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.