Az NFT kritikus hangok jól mutatják az ETH ára körüli frusztrációt

Ha van olyan része a kriptovaluták világának, amelynek népszerűsége előtt sokan állnak értetlenül, akkor azok a nem helyettesítő tokenek (NFT-k). Ahogy repkednek a különféle hírek, miszerint milliókat fizetnek egy-egy ritkább tokenért vagy éppen egy UFO boncolásáról készült videóval is milliomossá lehetne válni, sokan elgondolkodnak az NFT-kben rejlő értékről. Főleg az úgynevezett “kriptobennszülöttek” világában nem annyira lelkesednek az NFT-k piacának ilyen mértékű növekedése miatt. Ugye ők azok, akik már elég régóta a kriptovaluták világában mozognak. Az NFT kritikus vélemények szerint ugyanis a nem kriptobennszülöttek is hozzájárulnak az ether árfolyamának gyengélkedéséhez, amikor a tokenjeikért kapott ethert azonnal fiat pénzre váltják.

Az NFT kritikus hangok inkább csak a frusztrációt mutatják

Természetesen a legtöbb szakértő szerint ennek nincs szerepe az ether árának alakulásában. Viszont jól mutatja azt a frusztrációt, ami egyre több kereskedőben és befektetőben ott van a piac gyengesége miatt. Így konkrétan ezek az NFT kritikus, támadó tweetek a jelenlegi piaci hangulatot tükrözik. Persze az sem mondható el, hogy nincs valami igazság a kritikákban. Hiszen amikor például Beeple eladta 53 millió dollárnyi etherjét fiat pénzért szinte azonnal a sikeres NFT-aukció után, sokan egyértelmű árulással vádolták. Ezt ő cáfolta, hangsúlyozva, hogy az egész NFT világ előtt is digitális alkotásokat készített és akkor is azokat fog, ha már nem lesz NFT-piac. Az viszont biztos, hogy a hihetetlen növekedést produkáló nem helyettesítő tokenek szárnyalása ellenére az ether 50%-ot veszített értékéből a két hónappal ezelőtti csúcsához képest.

Beeple

És hiába az ether a leginkább használatos kriptovaluta a különféle tokenek eladásakor, ezek még mindig csak egy részét jelentik az egész Ethereum ökoszisztémának. A CoinGecko friss elemzése szerint nagyjából 116,8 milliónyi ether lehet a piacon. 6,3 milliónyi ether az ETH 2.0 hálózatában van lekötve, 9,6 millió ether pedig DeFiben. És NFT-kre idén eddig kb. 1,1 millió ethert költöttek el, tehát ez is mutatja, hogy milyen kis szeletéről van szó az ETH-világnak. Így bár mindenféle elemzések látnak napvilágot nap-nap után, az elmondható, hogy jelenleg az egész kriptovaluta piacot a bitcoin mozgatja. Amint a BTC zuhan, minden más is, amint a BTC emelkedik, minden más is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük