Az NtechLab “agresszió-észlelő” alkalmazást fejleszt

Jövőre a világ bármely városában számítani lehet arra, hogy az arcunkat „átvilágítják” az agresszió mértékének megállapításához. A NtechLab nevű orosz arcfelismerő cég, aki főleg a FindFace app-jával vált ismertté – amit az online adatvédelem megszűnése hírnökének is neveztek – azt állítja, hogy jelenleg teszteli az „agresszió-észlelés” technológiáját, és azt tervezi, hogy 2021-ben teljeskörűen bevezetik örző-védő partnereiknek és ügyfeleiknek.

Ennek elősegítése érdekében 15 millió dollárt kapott két szuverén befektetési alaptól. Az egyik a Russian Direct Investment Fund, a másik pedig egy titokzatos, meg nem nevezett közel-keleti partner. Korábban az NtechLab támogatást kapott az Egyesült Arab Emírségek-beli szuverén befektetőtől, a Mubadala Investment Company-tól, de most nem árulták el, hogy ki finanszírozza őket ebben a körben. A pénz segít a startup vállalkozásnak nyitni egy latin-amerikai irodát, egy közel-keleti bázist és lehetőség szerint egy ázsiai központot is terveznek. “A fő előnyünk az, hogy az általunk nyújtott megoldás bármilyen méretű városra méretezhető” – állítja Aleexander Kabakov, az NtechLab társalapítója, hozzátéve, hogy több százezer kamerával képes működni egy nagyvárosban.

Megkérdőjelezhető az NtechLab által fejlesztett funkciók etikussága

Még 2016-ban az NtechLab nagy felháborodást okozott. A FindFace elindulásakor megígérte a felhasználóknak, hogy ha egy fotót készítenek egy arcról, akkor azt a Vkontakte (VK) orosz webhely a közösségi oldalak profiljaihoz kötik. A vállalat azóta egy megfigyelő szolgáltatóvá vált, főleg Moszkvában, ahol algoritmusai egy jelentős arcfelismerési megfigyelő projektet támogatnak. Kabakov szerint január első tíz napjában a moszkvai rendszer 34 „bűnözőt” fogott el, bár azt nem tudta megmondani, hogy valójában hány ellen indult eljárás.

Az arcfelismerés egy ellentmondásos technológia, ami nemcsak az egyéni magánéletre nézve ártalmas, hanem potenciálisan rasszistának is nevezhető, mivel néhány algoritmus több fekete személyt jelöl gyanúsnak, mint fehéret. De az agresszió és az érzelmek észlelése etikailag és technikailag is megkérdőjelezhető. A Marylandi Egyetem kutatója, Lauren Rhue tanulmányában a Microsoft és a kínai Face ++ cég eszközeit tesztelte NBA játékosokon. A Face ++ mesterséges intelligenciája következetesen úgy értelmezte a fekete játékosokat, hogy dühösebbek, mint a fehérek, amikor mosolyognak. A Microsoft mesterséges intelligenciája szerint a fekete játékosok „megvetőbbek” voltak, amikor az arckifejezésük kétértelmű volt. Meredith Whittaker, az AI Now kutatóintézet társalapítója és a Google Open Research Group-jának alapítója korábban elmondta: „Nem bizonyított az az elképzelés, hogy valakinek a belső jellemzőit és érzéseit egy rendszeres és egyetemes módon fel lehet térképezni az emberek testiségére vagy cselekedeteire. És ezeknek a rendszereknek az állításai sem lettek validálva.”

arcfelismerés

A düh arcai

Ilyen aggodalmak miatt van talán az, hogy az NtechLab nem sietteti a funkció kiadását. Artem Kukharenko társalapító megjegyezte, hogy a bevezetés előtt “100%-osan biztosnak kell lennie a rendszernek”. A vállalat később tisztázta, hogy agresszió-észlelője jelenleg a „korai fejlesztés szakaszában van”, ezért nem tudott a pontosságával kapcsolatos számadatokkal szolgálni. „Nagyon összetett, mivel magába foglalja a sziluett felismerést, a cselekedet felismerést és az érzelmek észlelését. A sziluettekre és az érzelmekre épülő algoritmusunk nagy pontossággal rendelkezik. Ennek beépítése a cselekvések felismerésébe további kutatásokat és fejlesztéseket igényel”. A társaság kijelentette, hogy “nagyon várjuk már, hogy jövőre nyilvánosságra hozhassák az alkalmazást.”

A cég „Sziluettfelismerője” már használatban van, és megpróbálja felvenni az egyéni arcképek egyedi sziluettmintáit. Ez akkor hasznos, ha a célszemély arca homályos. Lehetőség van az „erőszak észlelésének” bekapcsolására is, ahol a megfigyelőkamerás felvételek megjelölhetik az erőszakosan cselekvő személyeket. A járműfelismeréssel együtt ezek lehetővé teszik a biztonsági és rendőri egységek számára, hogy nyomon kövessék az erőszakosan viselkedő egyéneket az egész városban, még akkor is, ha az arcuk el van rejtve – nyilatkozta Kabakov.

„Jelenleg ez a pontosság meglehetősen lenyűgöző … így kísérleti projektekben is használhatjuk. Továbbra is fejlesztjük, hogy az egész városra kiterjesztve felhasználhassuk”– tette hozzá Kukharenko.

Kabakov elmondta, hogy Moszkván túl a cégnek Argentínában, Brazíliában és Szerbiában is vannak ügyfelei. Az NtechLab orosz származását tekintve nem valószínű, hogy a technológia az Egyesült Államokba vagy az Egyesült Királyságba kerül.

Etikájuktól függetlenül a nem orosz vállalatok nem fognak ugyanazokkal a belépési akadályokkal szembesülni, ha hasonló eszközökkel fel tudják ismerni egy arcon az erőszak figyelmeztető jeleit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.