Hangulatelemző arcfelismerő rendszert tesztel a brit rendőrség

A brit rendőrség egy olyan arcfelismerő rendszert tesztel, ami képes felismerni a megfigyeltek aktuális hangulatát.

The Times tudósítása szerint a rendszert a Lincolnshire-i rendőrség teszteli és segítségével képesek lesznek bizonyos hangulatok kikövetkeztetésére az arckifejezések alapján. Egy másik újítása a hangulatelemző megfigyelőrendszernek, hogy a rendőrök képessé válnak a kalapot és szemüveget viselő, táskákat és esernyőt hordozó emberek felderítésére.

A brit rendőrség korábban Gainsborough városában szerette volna kipróbálni a szoftvert, erre külön forrást is kapott a brit belügyminisztériumtól, ám eddig etikai fenntartások késleltették az indulást.

A rendőrség szóvivője a Times-nak elmondta, hogy 31 nap elteltével az összes felvételt törölnék, illetve elvégeznek emberjogi és személyes adatok védelmét szolgáló szempontok alapján is egy vizsgálatot még mielőtt zöld utat adnának a hangulatelemző megfigyelőrendszer általános bevezetésének.

Vannak, akik tiltakoznak a rendszer ellen, mert sérti a magánélethez való emberi jogot.

“Nagyon sok pénzt biztosít a Home Office erre a technológiára miközben jogi aggályokat vet fel, mivel megsértik az emberi jogokat és kiterjesztik az állami felügyeletet mikor nem figyel senki,”magyarázta Silkie Carlo, a Big Brother Watch polgári szabadságjogi csoport igazgatója.

A brit rendőrségnek egyelőre még a rendszer pontos működésének bemutatásával is tartozik a publikum felé. A hangulatészlelő AI becslések szerint egy 20 milliárd dolláros piac, de még mindig kevés a tudományos bizonyíték arról, hogy a technika valóban működik. 2019 decemberében az AI Now kutatóintézet felszólította a szabályozókat, hogy tiltsák be a technológiát, mert az iparág “kétségbevonható alapokra épül”.

“E technológiák bevezetésével egyidejűleg számos tanulmány kimutatja, hogy nincs… lényeges bizonyíték arra, hogy fennáll egy következetes kapcsolat az emberek hangulata és az arckifejezés között”nyilatkozta korábban az AI Now társalapítója, Kate Crawford a BBC-nek.

Nagy-Britannia akár a nyugati világ minta megfigyelőállama is lehetne. Egyike a legnagyobb megfigyelő technológiai piacoknak, szinte nincs olyan közterület, ami ne lenne bekamerázva. A brit rendőrság DNS-adatbázisában például több mint 3.4 millió mintát tárolnak, a megfigyelőkamerák száma a becslések szerint 2011-re elérte az 1.85 milliót. Csak Londonban 620 000 privát és állami tulajdonú kamera aktív.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük