Az Nvidia igazgatója szerint a kripto nem ér semmit, annak ellenére, hogy a cég sokat profitál belőle

Az Nvidia üzleti modellje szerint alapvetően a gamereket szolgálja ki különféle grafikus kártyákkal, de kifejezetten kriptobányászatra tervezett hardvereket is árul. Most a vállalat technológiai igazgatója a kriptovaluták ellen kelt ki, és helyette a mesterséges intelligenciát magasztalja.

Az Nvidia számítógépes hardvergyártó az elmúlt években szépen profitált a kriptobányászatból. De most Michael Kagan technológiai igazgató állítólag azt mondta, hogy a kriptók “semmi hasznosat nem hoznak a társadalom számára” – írja a The Guardian.

Kagan ehelyett azt reméli, hogy az Nvidia termékeit a kriptobányászat helyett inkább a mesterséges intelligencia (AI) fejlesztésére használják majd.

“Ez az egész kripto dolog arra épül, hogy párhuzamos adat feldolgozásra volt szükség, és az Nvidia a legjobb ebben, így az emberek csak leprogramozták azt az alkalmazást, hogy erre a célra használják.” – mondta Kagan. “Rengeteg cuccot vásároltak, aztán végül az egész összeomlott, mert nem hoz semmi hasznosat a társadalom számára. A mesterséges intelligencia viszont igen.

Bár Kagan szerint a kriptoipar “összeomlott”, a Bitcoin és az Ethereum, a két legnagyobb piaci kapitalizációjú kriptovaluta az elmúlt hónapokban visszanyerte erejét. A Bitcoin 17%-kal emelkedett az elmúlt hónapban, az Ethereum pedig 7%-kal a CoinGecko adatai szerint.

Emellett a feltörekvő Web3 játékipar is jelentős kockázati tőkefinanszírozást kapott az elmúlt hónapokban. Kagan azonban egyszerűen nem hisz abban, hogy a kriptóknak van értelme.

“Soha nem hittem abban, hogy a kriptók valami olyasmi, ami jót tesz az emberiségnek.” – tette hozzá. “Tudod, az emberek őrült dolgokat csinálnak, de megveszik a dolgaidat, te pedig eladsz nekik dolgokat.”

Nvidia

Az Nvidia és a kriptoszegmens kapcsolata

Az Nvidia ellentmondásos viszonyban van a kriptoiparral. Mielőtt az Ethereum 2022. szeptemberében áttért az energiatakarékosabb proof-of-stake modellre, nagy volt a kereslet a nagy teljesítményű grafikus kártyák (GPU-k) iránt, mivel az Ethereum bányászai ezeket használták a bányászatához az eredeti proof-of-work modell segítségével.

A világjárvány okozta chiphiánnyal kombinálva a GPU-k ára ekkor az egekbe szökött, és a normál gamerek számára szinte lehetetlenné vált a legújabb generációs grafikus kártyák megvásárlása.

A kriptobányászok elrettentése érdekében az Nvidia először megpróbált hashráta korlátozást erőltetni a termékeire, amire azonban a hackerek hamar találtak egy megoldást. Később a vállalat speciális, kriptobányászoknak szánt termékeket adott ki, például az Nvidia Cmp Hx-et. Ez egy olyan chip, amelyet az NVIDIA honlapja szerint “professzionális bányászati műveletekre terveztek”.

Annak ellenére, hogy Kagan nem kedveli a kriptókat, az Nvidia évek óta profitál az iparágból. A cégnél a PC-khez kapcsolódó eredeti berendezésgyártó (OEM) szegmenshez tartozó bevételek 2017-ben például 200%-kal ugrottak meg. Az Nvidia azt írta, hogy a kiugrás “elsősorban a kriptobányászatban való felhasználásra szánt GPU-termékek iránti erős keresletnek köszönhető”.

Tavaly azonban az Nvidia egy 5,5 millió dolláros bírságot is kellett, hogy fizessen az amerikai tőzsdefelügyeletnek (SEC), mert nem hozta nyilvánosságra, hogy az eredetileg gamereknek fejlesztett grafikus kártyái azért is arattak nagy sikereket, mert a kriptobányászok tömegesen vásárolták fel ezeket a modelleket is.