Hekkerek megoldást árulnak az Nvidia hashráta korlátozására

Egy hekkercsoport azt állítja, hogy sikerült feltörniük az Nvidia szervereit és megoldást találtak arra a GPU hashrátát korlátozó mechanizmusra, amit a videókártya gyártó azért kezdett el beépíteni, hogy az általuk gyártott GPU hardverekkel ne lehessen kriptovalutát bányászni. A gamerek már régóta durván átkozzák az egész kriptovaluta közösséget, mivel az amatőr bányászok többsége videókártyákat használ a bányászathoz, amelyeknek az ára így a csillagos egekbe szökött. Sőt, nem elég, hogy aranyárat kell fizetni a GPU hardverekért, de készlethiány miatt sokszor heteket, hónapokat is várni kell rájuk. Valójában abban is van igazság, hogy alapból semmi értelme nincs a GPU-s kriptó bányászatnak, hiszen ASIC rigekkel jóval költséghatékonyabban lehet bányászni. Azonban ASIC rigekekre sokaknak nincs pénze, esetleg nem rendelkeznek a szükséges technikai tudással, vagy nem akarnak elköteleződni, hiszen az ASIC rigeket csak bányászatra lehet használni, másra nem jók.

Gamerek vs kriptósok

Az elektronikai óriás még februárban jelentette be, hogy vizsgálnak egy sikeres hekkertámadást, amely során a támadók jogosulatlanul információkat szerezhettek meg az Nvidia hardverek felépítéséről. A LAPSUS$ nevű hacker csapat magára vállalata a támadást, és azzal is büszkélkedtek, hogy közel 1000 giga adatot sikerült megszerezniük. A PCmag magazin információi szerint a támadók most az összes megszerzett adat mellett egy olyan általuk kidolgozott megoldást is árulnak, melynek használatával elvileg megkerülhető az Nvidia GPU hashráta korlátozó funkciója. A funkció megkerülése után a hardverek a korábbi, megszokott hatékonyság mellett használhatók kriptovaluta bányászatra.

Az Nvidia GPU hashrátó limitáló funkciója egyébként eredetileg sem volt egy túl sikeres kezdeményezés, hiszen azt csak az új videókártyák tervezésénél tudták beépíteni, és ezeken belül is csak a legdrágább csúcsmodellekbe építették be. Mivel a több millió forintos csúcshardverek piaca igen szűk, így a gamerek túlnyomó többsége továbbra is azzal a problémával szembesült, hogy az “átlagos” piacra szánt kártyák is megfizethetetlenek maradtak az óriási kereslet miatt.

Az Nvidia egyelőre nem kommentálta a történteket, így az sem bizonyos, hogy a hekkercsapat által kínált megoldás valódi-e. Egyesek szerint a támadók egyszerűen csak blöffölnek és jól le akarnak húzni pár embert.