Az Nvidia 5,5 millió dolláros büntetést fizet a SEC-nek

Az Nvidia 5,5 millió dolláros büntetést fizet, hogy rendezze azt az ügyet, amely szerint jogellenesen eltitkolta, hogy hány grafikus kártyát adott el a kriptovaluta-bányászoknak. Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet pénteken hozta nyilvánosságra a vádakat és azt is, hogy egyezséget kötött a céggel. A végzés szerint az Nvidia megtévesztette a befektetőket azzal, hogy a “videojátékokkal” kapcsolatos bevételek hatalmas növekedéséről számolt be. Közben elrejtette azt a tényt, hogy bevétele és profitja mennyire függött a sokkal változékonyabb kriptopiactól. Az Nvidia nem ismeri el a jogsértést a megállapodás szerint. De beleegyezik, hogy felhagy minden jogellenes tevékenységgel, amely az információk közzétételéhez kapcsolódik.

A vádak az Nvidia 2018-as pénzügyi évre vonatkozó tőzsdei jelentéseire vonatkoznak. A SEC megjegyzi, hogy az Nvidia a kriptobányászattal kapcsolatos eladások robbanásszerű növekedését tapasztalta 2017-ben, amikor az Ethereum bányászatáért járó jutalmak drámaian megnőttek. A kriptobányászatról széles körben úgy számoltak be, mint a GPU-k szűkösségének okáról. Erre lépésként az Nvidia külön CMP-termékcsaládot indított kifejezetten a kriptobányászathoz, így próbálva megelőzni a videojátékosok számára a chip hiányt. Az alkalmazottak azonban elismerték, hogy sok videojátékhoz fejlesztett GPU még így is a kriptobányászokhoz került. “A vállalat értékesítési munkatársai, különösen Kínában, arról számoltak be, hogy szerintük a kriptobányászat következtében jelentősen megnőtt a kereslet a grafikus kártyát iránt” – áll a végzésben.

A befektetők folyamatosan érdeklődtek, hogy az Nvidia árbevétele mennyire függ a kriptobányászattól

Tekintettel a kriptopénzek volatilis piacjellegére, ez azt jelentette, hogy az Nvidia értékesítési számai nem feltétlenül jelezték a megbízható jövőbeli növekedést. Ez kockázatosabbá tette a befektetéseket. “Az Nvidia elemzői és befektetői érdekeltek abban, hogy megértsék, milyen mértékben befolyásolta a vállalat videojáték szegmensének bevételét a kriptobányászat. Rendszeresen kérdezték a felsővezetést arról, hogy a grafikus kártyák bevételeinek növekedése ebben az időszakban milyen mértékben köszönhető a kriptobányászatnak” – állítja a SEC.

Ennek ellenére az Nvidia nem említette a kriptobányászattal kapcsolatos árbevételt, mint a videojáték szegmens sikerének egyik tényezőjét. A befektetők aggodalmai pedig megalapozottnak bizonyultak. A 2018 végén bekövetkezett kriptokrach (a gyengülő kínai piaccal együtt) arra késztette a vállalatot, hogy 500 millió dollárral csökkentse negyedéves eredmény előrejelzését. A részvényesek erre pert indítottak megtévesztés miatt.

Az Nvidia közzétételeivel kapcsolatos hibái megfosztották a befektetőket a vállalat kulcsfontosságú piacon folytatott üzleti tevékenységének értékeléséhez szükséges kritikus információktól.” – mondta Kristina Littman, a SEC kriptoeszközökkel foglalkozó részlegének vezetője. “Minden tőzsdén jegyzett vállalatnak, beleértve azokat is, amelyek új technológiával kapcsolatos lehetőségeket keresnek, biztosítania kell, hogy a negyedéves közzétételeik teljeskörűek és pontosak legyenek“.