Még a vártnál is jobb hashrátával fog bányászni az NVIDIA új GeForce kártyája

Többször bejelentett csúszások után végül az NVIDIA eléggé valószínűvé tette, hogy májusban piacra dobja legújabb videokártyáját. Ahogy közeledik a GeForce RTX 3080 Ti piacra dobásának dátuma, egyre több specifikáció körül röppennek fel pletykák az interneten, de már az árról is megy az elmélkedés. Egy fórumon korábban már feltűnt az első fotó az új, Ampere nevet viselő grafikai processzorról (GPU), ami a grafikus vezérlőkártya központi egysége. Ahogy azt már korábban is lehetett tudni, az új GeForce RTX 3080 Ti egy GA102-225 GPU-val fog hasítani, ami 12 GB-os GDDR6X memóriával társul.

Félelmetesen jó hashrátája lesz az új NVIDIA GeForce kártyának

Nemrégiben a Videocardz oldalán jelent meg egy elemzés különféle kiszivárgott adatok alapján arról, hogy mennyire lesz használható majd bányászatra az új eszköz. Fontos tudni, hogy az oldalon bemutatott eredményeket egy hashráta limit nélküli verzióval érték el, hiszen az NVIDIA állítólagosan az összes új RTX 30-as kártyáját már ilyen limiterrel fogja piacra dobni. A kiszivárogtatott kép szerint a tesztben használt GeForce RTX 3080 Ti képes 118,9 MH/másodperc ethereum bányászati hashrátát biztosítani. Természetesen az is látszik a képen, hogy nem a boltban megvásárolható kártyáról van szó, a szivárogtató jelentősen optimalizálta az eszközt. Nézzük csak a TDP-t, ami a thermal design power paraméter.

A TDP lényege, hogy ez határozza meg azt a fogyasztási adatot, ami valós alkalmazások futtatásával merül fel. Tehát ez nem a maximális fogyasztás, inkább a tényleges. Ez alapján lehet a hűtést megtervezni. A GeForce RTX 3080 Ti kiszivárogtatott tesztjében látható, hogy ezt 278 wattra sikerült visszatolni. Mindenesetre a fentebb említett hashráta félelmetesen jó, viszont aggasztó lehet, hogy az NVIDIA nagyon eltökélt a kriptobányászat-ellenes lépéseit illetően. Legalábbis ezen videókártyák vonatkozásában. Emlékezhetünk, amikor februárban a cég piacra dobta a 3060-as kártyát, a hashrátáját a felére csökkentették, hogy elrettentsék a bányászokat a vásárlástól és inkább a játékosok figyelmét keltsék fel. Persze nem kellett egy hónap hozzá, hogy kikerüljék a beépített limitert a bányászok egy driverbaki segítségével.

De ettől függetlenül az NVIDIA szét akarja választani a játékosoknak és a bányászoknak készült termékeit. Már csak az ár miatt is, hiszen a játékosok folyamatosan arra panaszkodnak, hogy a bányászok felverik a kártyák árát. Mindenesetre már van specifikus NVIDIA CMP, azaz kriptobányász processzor is, amit specifikusan bányászatra terveztek. Az első negyedévben az NVIDIA háromszor annyi bevételt tudott elérni a kriptopiaci üzletágával, mint becsülték – 150 millió dollárról beszélünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük