Az OKEx bezárja kriptotőzsdéjét Dél-Koreában az új kriptotörvények miatt

Az OKEx hamarosan követi a Binance-t és elhagyja Dél-Koreát. Az új dél-koreai kriptotörvények miatt több szolgáltató szedheti a sátorfáját. Ezt akarták a szabályozók? 

Az OKEx úgy döntött, hogy nem küzd a dél-koreai szabályozók kriptovaluta-szolgáltatókra vonatkozó követelményei ellen, hanem bezárja kriptotőzsdéjét az ázsiai országban. A váltó azt írta a felhasználóknak szánt sajtóközleményében, hogy a következő hónaptól leállítja az országban működő összes szolgáltatását. Az OKEx Korea kijelentette, hogy a felhasználóknak április 7-ig van lehetőségük lehívni a tőzsdéről a kriptoeszközeiket, továbbá arra figyelmeztetett, hogy a tőzsde nem vállal felelősséget azokért, akik a megadott határidő előtt nem veszik ki a pénzüket.

A globális kriptováltó dél-koreai ága azt is felvázolta, hogy a lehívási kérelmeket a nap 24 órájában, a hét minden napján elfogadják, április 7-én 18 óráig.

Az új kriptoszabályozás elől menekül mindenki

Az OKEx Korea bejelentése nemsokkal azután érkezett, hogy Dél-Korea bejelentette módosított pénzügyi törvényét, melyben a kriptovaluta-szolgáltatókra vonatkozóan bejelentési kötelezettséget írt elő. Mint arról nagyjából egy hete mi is beszámoltunk, az új szabályozási keret értelmében a virtuális eszközök szolgáltatóit először a megfelelőségi ellenőrzések elvégzésére kötelezik, majd a náluk tranzakciót végrehajtó ügyfelek jelentésére a hatóságok felé.

A dél-koreai Pénzügyi Szolgáltatások Bizottsága (FSC) sajtóközleményében azt írta, a módosított törvény célja a pénzmosás elleni védekezés. Az új jogszabály kimondja, hogy a kriptoszolgáltatóknak minden gyanús tranzakciós ügyletet jelenteniük kell a Koreai Pénzügyi Hírszerző Egységnek. Ezenkívül nekik kell egy jóváhagyott dél-koreai bankon keresztül minden befizetés és pénzkivételnél igazolást kérniük a tranzakciót kérő személyről.

A jogszabály hat hónap türelmi időt adott a követelmények teljesítésére a kriptovaluta cégeknek a törvény hatályba lépése után.

Az OKEx szóvivője szerint az új pénzmosás elleni szabályozás túlságosan megnehezíti a kriptocégek helyzetét a dél-koreai piacon. A szóvivő hozzátette, hogy azért döntöttek az OKEx bezárásáról, mert a profit rendkívül alacsony, míg a szabályozás többszörös adminisztrációt igényel.

A világ legnagyobb kriptovaluta tőzsdéje, a Binance már idén év elején leállította dél-koreai működését az alacsony kereskedési volumen és a csökkenő likviditás miatt. A Binance vezérigazgatója, Changpeng Zhao (CZ) azt mondta, hogy a helyi tőzsdék, mint például a Bithumb és az Upbit óriási előnyt élveznek a helyi befektetők körében, így nincs értelme a szolgáltatást fenntartani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük