Az OKEx kínai felhasználói a fájdalomdíj ellenére is menni akarnak

Az OKEx kriptotőzsde lehívásainak váratlan 5 hetes szüneteltetése miatt csalódottak a többségében kínai illetőségű felhasználók. Sokan közülük menni akarnak, vagy legalábbis csökkenteni szeretnék a befektetések összegét. A kifizetési szolgáltatások az OKEx tervei szerint a holnapi naptól már működni fognak.

Az OKEx újraindítja a kifizetéseket

Az OKEx kriptotőzsde október 16-án jelentette be, hogy felfüggesztik az összes kriptovaluta tekintetében a kifizetéseket. A lehívások felfüggesztése a hatóságokkal történő együttműködés miatt volt szükséges egy nyomozás kapcsán. Nemrég a tőzsde egy közleményt adott ki arról, hogy november 27-én vagy még azt megelőzően újraindítják a kifizetéseket. Azonban a dátum körüli bizonytalanság és az a tény, hogy az OKEx nem teszi közzé a pontos dátumot rengeteg kérdést felvet az emberekben.

A kínai felhasználókat nem vigasztalja a fájdalomdíj

Az OKEx természetesen tisztában van azzal, hogy a kifizetések leállítása nagy elégedetlenséget okozott az ügyfeleknél. Sok felhasználó nem is tud többé megbízni a tőzsde által nyújtott szolgáltatásokban. Épp ezért ahogy arról pár napja mi is beszámoltunk, úgy döntött a cég, hogy megjutalmazza a hűséges felhasználókat. Sajnálatos módon azonban a felajánlott fájdalomdíj nem vigasztalja kellőképpen a kínai felhasználók egy részét.

Alex Zuo, a Cobo kínai illetőségű kriptovaluta tárca alelnöke a CoinDesk-nek nyilatkozott ez ügyben. Zuo úgy fogalmazott, hogy annak ellenére, hogy az OKEx-et továbbra is egy megbízható tőzsdének tartják, úgy gondolja, hogy még lesz pár bizonytalanság a jövőben. Épp ezért kereskedni fognak az OKEx-en, azonban a befektetések sokkal szerteágazóbbak lesznek és a korábbihoz képest körülbelül egyharmadra csökkentik az OKEx-en a pozíciójukat. Az elhatározásuk pedig csak még erősebb lett azt követően, hogy az OKEx bejelentette a felhasználók kompenzálására vonatkozó terveit.

Daniel Wang, a Loopring alapítója így nyilatkozott az OKEx terveivel kapcsolatban:

Ha az OKEx valóban rendelkezik elég erőforrással ahhoz, hogy felkészüljön egy olyan forgatókönyvre, ahol tömeges kifizetésekre kerül sor, akkor okosabb lépés lett volna ha azt mondják a felhasználóknak, hogy “Gyerünk, utald ki a tokenjeidet. Mi garantáljuk, hogy azonnal megkapod a tokeneket.”

Az incidens több tőzsdére is negatív hatással lehet

Wang szerint mióta a kínai kormány 2017-ben betiltotta a kriptovalutával történő kereskedést, a kriptovaluta tőzsdék szürke zónában működnek. A kínai kriptovaluta tartók alapvetően három nagy tőzsdére támaszkodnak, a Binance-re, a Huobi-ra és az OKEx-re, amelyek kezdetben nagy kereskedési volumennel, valamint viszonylag jó hírnévvel indultak Kínában. A Huobi és az OKEx is jó kapcsolatot ápol a kínai kormánnyal. Ugyanakkor tekintettel arra, hogy szürke zónában működnek, a közeli kapcsolat a kormánnyal még nem garancia arra, hogy a felhasználók pénze biztonságban lesz. Ezt a felhasználók a mostani OKEx-es probléma során a saját bőrükön is megtapasztalhatták.

Zuo úgy gondolja, hogy ezután az incidens után az OKEx kereskedési volumenje jelentős mértékben vissza fog esni. Valószínűleg az intézmények is ki fogják venni a befektetésük egy részét. De ez nem csak az OKEx-re igaz, a Huobi és a Binance esetében is fennáll ennek a veszélye. Zuo jelenleg azt fontolgatja, hogy a cége a három nagy tőzsde helyett más tőzsdéken (FTX, Coinbase, Bitstamp) fog fiókot nyitni, azonban a váltás sok időt vesz majd igénybe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük