Az önmegsemmisítő chip lehet az új titkos fegyver a hackerek ellen

A Vermonti Egyetem kutatói létrehozták az első chipeket, amelyek képesek önmaguk megsemmisítésére egy számítógépet ért támadás esetén.

A kutatók és hackerek macska-egér harcának köszönhetően újabbnál újabb módszerekkel szállhatunk harcba az adataink védelméért. Nemrég több új technológiát is bemutattak, amelyek még a legalattosabb hack támadások ellen is bevethetők: létezik például egy szonda, amelyet az áramköri lapra helyezve észlelhetővé válik a hackerek jelenléte. Más kutatók új módszereket találtak ki az aktív processzorból sugárzó elektromágneses sugárzások elfojtására, amelyek felfedhetnék annak titkait. Megint más csoportok új módszereket hoztak létre a chipekhez, amellyel saját egyedi digitális ujjlenyomatokat generálnak, biztosítva azok hitelességét. És ha adataink mindezek ellenére veszélybe kerülnének, akkor sincs ok az aggodalomra: az egyik csapat ugyanis kifejlesztett egy önmegsemmisítő chipet.

Az önmegsemmisítő chip működése

A Vermonti Egyetem egy kutatócsoportja rájött, hogyan állíthatók elő olyan chipek, amelyek hackertámadás esetén maguktól megsemmisülnek. A mechanizmus fizikailag nem klónozható funkciókat (PUF) használ, amelyek képesek egyedi digitális ujjlenyomatok létrehozására minden egyes chip esetében. Ez a megoldás hasznos lehet a processzorok hamisításának elkerülésére is. A csapat a folyamatot „áramköri öngyilkosságnak” nevezi.

Támadás esetén két változat létezik a chipek működésének azonnali blokkolására. Mindkét módszer magas feszültségeket használ a kriptografikus kulcsot összekötő vonalakon. Az első módszer elektromigrációt okoz, egy olyan jelenséget, amely során az elektromosság kilöki a fém atomokat, üregeket és nyitott áramköröket okozva. A második módszer viszont rövidzárlatot okoz azzal, hogy az 1 V-nál kevesebbel működtetett transzisztorokat egy 2,5 V-os feszültségcsúcsnak teszi ki, ami dielektrikus törést okoz, és effektíve „megöli” az eszközt.

Az ötlet ugyanennek a kutatócsoportnak egy korábbi felfedezésből származik: a felvedezés során képesek voltak klónozni az SRAM alapú PUF-okat egy elektronmikroszkóp segítségével. A csapat vezetője, Hunt-Schroeder szerint ez a módszer garantálja, hogy a chip áramkörének egy része megsemmisül, teljesen hatástalanná téve azt a támadás során. A legutóbbi International Solid-State Circuits Conference (ISSCC) konferencián bemutatott demonstráció egy 3 nm-es próbachippel történt.

Nemrég láttunk hasonló kísérleteket néhány magától megsemmisülő USB meghajtóra is: az egyik a Rostec orosz high-tech konglomerátumtól származik, a másik pedig a független forrásból származó „Overdrive”, amelynek egyedülálló feloldási mechanizmusa egy módosítást igényel az önmegsemmisítési funkció aktiválásához.