Az OpenSea kereskedőinek 5%-a zsákolja be a profit nagy részét

Egy nemrégiben napvilágot látott elemzés azt mutatja, hogy az OpenSea piacterén az összes NFT kereskedő mindössze 5%-a felel az összes idei profit 80%-áért. Az OpenSea a kereskedési számokat tekintve messze a legnagyobb NFT piactérnek számít. 2021-ben eddig 16 milliárd dollárnyi értékesítés történt. A Chainalysis által készített elemzés szerint az aktív tárcák 20%-a kezdeményezte a másodlagos NFT értékesítések 80%-át. A dokumentum azt is megmagyarázza, hogy ez miért van így.

Az OpenSea kiválasztott elit klubja jár igazán jól

Eszerint van egy olyan szűk kereskedői kör, amely hozzáfér a zártkörű előzetes értékesítésekhez, ahol ráadásul még komoly kedvezményeket is kapnak. Általában pedig még ők azok is, akik a legnagyobb tőkével rendelkeznek. Tehát ők tudnak vásárolni a legdrágább kollekciókból. Mert bár az OpenSea platformján eladott összes NFT 80%-a kevesebb, mint 10 ezer dollárért kel el, a 10 ezer dollár alatti NFT-k a kereskedési volumen alig 10%-át adják csak. Sokak szemében ez eléggé visszatetsző dolog, hiszen a kiválasztott kereskedők jóval olcsóbban tudják megvenni a legújabban generált NFT-ket. És ezen a profit is múlik sok esetben, hiszen egy korábbi elemzés azt mutatta, hogy az OpenSea átlagos NFT-kereskedői jóval nagyobb eséllyel veszítenek pénzt, mint a kiválasztott elit klub.

NFT piac

Azt gondolnánk, hogy egy NFT-kereskedő élete könnyű, de valójában nem így van. Sokszor hatalmas veszteségeket termelnek az Ethereum hálózatán a zsúfolt minting (amikor egy NFT-t legenerálnak az okosszerződésekkel) időszak során megemelkedő díjak miatt. Ez nem meglepő, az Ethereum skálázhatóságának hiányosságai már régóta közismertek, ezért is várja mindenki már az ETH 2.0-át. Egy másik elemzés azt is kimutatta, hogy a 2017. júniusa és 2021. áprilisa között végrehajtott 4,7 millió NFT tranzakció 66%-ánál kevesebbért adták el a tokent, mint amennyiért vették. Sőt, idén június és szeptember között az OpenSea NFT-k 73%-át nem is tudták újra eladni, egyszerűen nem volt rájuk igény.