Az OpenSea NFT piactér eltörli a szolgáltatási díjakat – trónfosztás van készülőben?

Az OpenSea, a világ vezető NFT piactere, komoly döntésre szánta el magát annak érdekében, hogy megtartsa piacvezető pozícióját.

A pénteki nap folyamán a kereskedési platform bejelentette, hogy határozatlan ideig felfüggeszti a szolgáltatási díjak fizetését a felhasználók számára. Mindezt nagy valószínűséggel azért lépte meg a cég, mivel egyre inkább kiéleződik a verseny az OpenSea és a Blur között. Az utóbb említett NFT piactér többek között amiatt vált széles körben közkedveltté, mert a kereskedés 100%-ban díjmentes a felületen.

A feszültség a múlt hét során hágott a tetőfokára, mivel kedden debütált a Blur saját tokenje, de az igazi feketeleves csak szerdán érkezett. Kiderült ugyanis, hogy a Blur túlszárnyalta az OpenSea-t a kereskedési volumen tekintetében. Ehhez mindössze 4 hónapra volt szüksége, októberi indulását követően.

A platform a hivatalos Twitter-fiókján keresztül ismertette a módosítás részleteit népes követőtáborával. Ennek értelmében „limitált ideig” 0%-os díjakkal fog majd funkcionálni, illetve bevezetésre kerültek az opcionális alkotói díjak is, amelyek 0,5%-től kezdődnek. Mi több, ezentúl a hasonló irányelveket alkalmazó piactereket sem blokkolja majd a szűrő – ebbe a Blur is beletartozik. Ez azt jelenti, hogy az elkövetkezendőkben az alkotóknak már nem kell két piactér között választaniuk.

„Ez egy új korszak kezdete az OpenSea szempontjából. Izgatottan várjuk, hogy tesztelhessük ezt a modellt és megtaláljuk az ösztönző tényezők megfelelő egyensúlyát minden résztvevő fél számára”, olvasható a Twitteren.

Az OpenSea mindent megtesz annak okán, hogy nyeregben maradjon és továbbra is a legfelkapottabb piactér legyen az NFT-k szektorában. Tavaly szeptemberben például egy olyan új protokollt vezetett be, amely rangsorolja a különféle NFT ritkaságokat a gyűjtőknek.

Ugyanakkor, sejthetően a Blur sem fogja ölbe tett kézzel nézni, hogy riválisa próbál keresztbe tenni neki. Sőt, minden adandó alkalmat megragad, hogy a felhasználókat arra buzdítsa, intsenek búcsút az OpenSea méltatlan díjazási rendszerének és pártoljanak át a Blur oldalára.