Az orosz bankszövetség betiltaná a nem letétkezelői kriptotárcákat

Egy nagy orosz bankszövetség állítólag azt javasolta, hogy az ország tiltsa be a nem letétkezelői kriptotárcákat. 

Mostanság mindenki a nem letétkezelői tárcákat démonizálja, elég csak az Európai Parlamentre gondolni. Nemrég egy nagy orosz bankszövetség is rászállt ezen szolgáltatásra. Az orosz banki és pénzügyi közösség érdekeit képviselő nem kormányzati szervezet azt javasolta, hogy a törvényhozók tiltsák be a kriptók tárolását a nem letétkezelői tárcákon.

Az orosz bankároknak nem tetszik, hogy a felhasználók maguk kezelik a kriptókat

A banki közösség nem akarja, hogy a felhasználók közvetlenül maguk tárolják a kriptovalutákat.

Az Izvesztyija helyi hírügynökség hétfői jelentése szerint az oroszországi bankok szövetsége állítólag azt javasolta, hogy a törvényhozók azonnal lépjenek fel a nem letétkezelői tárcákkal szemben, hogy csökkentsék a kriptovaluták illegális célokra történő felhasználását. A hírügynökség idéz egy levelet, amelyet a szövetség állítólag megfontolásra küldött az Orosz Banknak, a Pénzügyminisztériumnak és az Orosz Föderáció Szövetségi Pénzügyi Ellenőrző Szolgálatának.

A nem letétkezelő vagy saját letétkezelő tárcák a felhasználóknak közvetlen és abszolút tulajdonjogot biztosítanak kriptoeszközeik felett, szemben a letétkezelői tárcákkal, ahol harmadik felekre, például központi tőzsdékre bízzák a felhasználók privát kulcsaikat. Megfelelő védelem esetén ezek a tárcák lehetetlenné teszik, hogy a tulajdonoson kívül bárki más hozzáférjen a rajta lévő kriptoeszközökhöz.

Ha a tárca marad, akkor a privát kulcsot a hatóságnak kellene átadni

A bankszövetség alelnöke, Anatolij Kozlacskov most azon dolgozik, hogy ha a nem letétkezelői tárcák mégis megmaradnának, a tulajdonosaik kötelesek legyenek megadni saját privát kulcsaikat a hatóságoknak. Ha valaki bűncselekményt követ el, például adót csal, akkor választási lehetőséget kapna: vagy átadja a privát kulcsokat vagy büntetéssel kell szembenéznie, mert digitális vagyon formájában rejtegetett vagyontárgyakat – áll a dokumentumban.

Oroszország állítólag egy zártkörű kriptogazdaságot akar létrehozni a határain belül, ami a bankszövetség szerint lehetetlen, ha a helyiek nem letétkezelői tárcákon tartják a pénzüket. Az ország jelenleg két ellentétes megközelítést értékel: az egyiket az orosz jegybank irányítja, amely a kriptopénzek használatának és bányászatának általános betiltását javasolja, a másikat pedig a pénzügyminisztérium támogatja, amely a kriptopénzeket a meglévő pénzügyi rendszeren belül kívánja szabályozni.

A kriptovaluták betiltására vagy az orosz banki közösség általi elfogadásuk egyéb módon történő akadályozására irányuló számos felhívás ellenére úgy tűnik, hogy az orosz kormány a pénzügyminisztérium megfontoltabb megközelítését részesíti előnyben, és az eszközosztály betiltása helyett inkább a szabályozás felé hajlik.