Az ország pénzügyi hivatalának vezetője új észt kriptoszabályozást javasol

Nem régen nevezték ki Matis Mäeker-t Észtország pénzmosás elleni kormányzati szervének az élére. Az új vezető rögtön bedobta a bombát az állóvízbe azzal a kijelentésével, hogy véleménye szerint ki kellene dobni a teljes, érvényben lévő észt kriptoszabályozást, és újra kellene írni az egészet.

Észtország egy nagyon kedvelt ország a kriptovállalkozások és startupok körében a barátságos jogi környezet miatt. Az új cégek nagyon könnyen kapnak licenszet is különféle kriptoszolgáltatások és kriptotermékek indításához. A szabályozás újraírása azonban felboríthatja ezt.

A májusban kinevezett, észt pénzügyi hatóság élén álló Mäeker elmondta, hogy a kriptocégek az országban évente több milliárd dollárnyi jövedelmet szereznek. A pénz nagy része azonban nagyon hamar az országon kívülre kerül. Ezzel nem járul hozzá az ország gazdaságának és prosperitásának a növeléséhez.

Az egyetlen céljuk, hogy megkapják az engedélyeket az észt hatóságoktól a vállalkozás indítására, ezután pedig nagy lapáttal viszik ki a pénzt az országból, amiből Észtország semmit sem profitál,” osztotta meg véleményét Mäeker a kriptovállalkozások jelenlegi működésével kapcsolatban.

Mäeker javaslata, hogy komolyabb feltételeket szabjanak az engedélyek kiadásának, és a minimális tőkekövetelményt emeljék meg 12,000 EUR-ról to 350,000 EUR-ra, és ez szerint módosítsák az észt kriptoszabályozást. Elmondta azt is, hogy hamarosan be is nyújtják az új törvényjavaslatot az észt parlamentnek.

Azt is kiemelte, hogy szeretnék megszüntetni a már eddig kiadott kriptovállalkozások engedélyeit. A tavalyi évben az észt pénzügyi hatóság 1808 kriptovállalkozás engedélyét vonta vissza. Jelenleg még 400 érvényes engedéllyel működő kriptovállalkozás van az országban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük