Az ország pénzügyi hivatalának vezetője új észt kriptoszabályozást javasol

Nem régen nevezték ki Matis Mäeker-t Észtország pénzmosás elleni kormányzati szervének az élére. Az új vezető rögtön bedobta a bombát az állóvízbe azzal a kijelentésével, hogy véleménye szerint ki kellene dobni a teljes, érvényben lévő észt kriptoszabályozást, és újra kellene írni az egészet.

Észtország egy nagyon kedvelt ország a kriptovállalkozások és startupok körében a barátságos jogi környezet miatt. Az új cégek nagyon könnyen kapnak licenszet is különféle kriptoszolgáltatások és kriptotermékek indításához. A szabályozás újraírása azonban felboríthatja ezt.

A májusban kinevezett, észt pénzügyi hatóság élén álló Mäeker elmondta, hogy a kriptocégek az országban évente több milliárd dollárnyi jövedelmet szereznek. A pénz nagy része azonban nagyon hamar az országon kívülre kerül. Ezzel nem járul hozzá az ország gazdaságának és prosperitásának a növeléséhez.

Az egyetlen céljuk, hogy megkapják az engedélyeket az észt hatóságoktól a vállalkozás indítására, ezután pedig nagy lapáttal viszik ki a pénzt az országból, amiből Észtország semmit sem profitál,” osztotta meg véleményét Mäeker a kriptovállalkozások jelenlegi működésével kapcsolatban.

Mäeker javaslata, hogy komolyabb feltételeket szabjanak az engedélyek kiadásának, és a minimális tőkekövetelményt emeljék meg 12,000 EUR-ról to 350,000 EUR-ra, és ez szerint módosítsák az észt kriptoszabályozást. Elmondta azt is, hogy hamarosan be is nyújtják az új törvényjavaslatot az észt parlamentnek.

Azt is kiemelte, hogy szeretnék megszüntetni a már eddig kiadott kriptovállalkozások engedélyeit. A tavalyi évben az észt pénzügyi hatóság 1808 kriptovállalkozás engedélyét vonta vissza. Jelenleg még 400 érvényes engedéllyel működő kriptovállalkozás van az országban.

Kedves Olvasó! Érdekes chartok, hasznos mémek, vicces befektetési ötletek, vagy fordítva? A BitcoinBázis Telegram-csatornáját a cikkmegosztáson túl egyedi tartalmakkal is bővítjük. Gyere, nézz be te is! Minden poszt alatt lehet kommentálni, kérdezni, panaszkodni, kritizálni. A csatorna címe: http://t.me/bitconbazishirek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük