Az összes BTC kínálat 34%-a vagy elveszett vagy régóta nem mozdul

Nagyon érdekes elemzéssel rukkolt elő a piaci elemzésekkel foglalkozó Glassnode. Az elemzés azt mutatja, hogy az elveszett vagy régóta hodlolt bitcoin tokenek száma héthónapos csúcsra ért. Most már 7,167,890 BTC-t nevezhetünk elveszett vagy hosszú ideje hodlolt BTC-nek, ami a teljes elérhető kínálat 34%-a. Az egyértelmű, hogy ez a szűkösséget erősíti, tehát hozzájárul az árfolyam emelkedéséhez. Viszont nehéz megbecsülni ezen metrika alapján, hogy valójában tényleg mennyi elveszett token lehet és mennyit nem mozdítanak valamilyen oknál fogva régóta.

Nehéz megmondani mennyi kriptovaluta és BTC veszhet el évente

Értelemszerűen azt nehéz megmondani, hogy ez a 7 milliónál is több coin hozzáférhetetlenné vált vagy valaki szimplán csak hodlolja őket. Azt már mindenki betéve tudja, hogy ha elveszítjük a hozzáférésünket egy kriptotárcához, akkor nincs kihez fordulni, tehát az a BTC örökre elveszett. Persze vannak olyan cégek, amelyek a visszaállítást ígérik bizonyos összegért, de ezek többségében nem működnek és csak további pénzt veszít az érintett bitcoin birtokos. A Cane Island Digital Research nevű cég becslése szerint az összes kriptovaluta kínálatának 4%-a veszhet el minden évben. Egy másik elemző cég, a Chainalyis még 2020-ban végzett egy tanulmányt ebben a kérdésben.

Elemzés

Ők arra jutottak, hogy az összes bitcoin vonatkozásában 3,7 millió token veszett el egy év alatt. Persze az ő elemzésükben is vannak gyenge pontok. Hiszen a 3,7 millió tokent úgy határozták meg, hogy azokat a tokeneket vették elveszettnek, amelyek legalább 5 éve nem mozdultak. Ez pedig egyértelműen megmutatja azt is, hogy miért helyes a Glassnode megközelítése, amelyben elveszett vagy régóta hodlolt tokenként hivatkoznak a 7,1 millió BTC-re. Egy bitcoin birtokosnak és az egész piacnak úgy általában jó, ha egyre kevesebb az elérhető bitcoin. Hiszen ha valamiből kevés van és egyre kevesebb lesz, akkor az ára is emelkedni fog. De amiért ebből nem vonhatunk le komoly következtetéseket, az a tény, hogy simán lehet, hogy valaki 5 évnél régebb óta bálnaként birtokol sok százezer bitcoint. És ha egyszer azzal piacra lép, akkor hirtelen meg fog ugrani a kínálat és csökkenni fog az ár.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük