Az összes kibányászott bitcoin 5%-a a Coinbase tárcáiban parkol

Egy legújabb kutatás szerint a Coinbase csaknem egymillió bitcoint tárol, ebből 10.000 BTC-t egyetlen hidegtárcában.

Az Arkham blokkláncintelligencia-platform elemzése szerint a Coinbase kriptotőzsde csaknem 1 millió bitcoint kezel tárcáiban. Jelenlegi piaci árfolyamon ez nagyjából 25 milliárd dollárt jelent.

Az Arkham szerint ezzel a tőzsde az összes létező bitcoin csaknem 5%-át kezeli, egészen pontosan 947.755 BTC-t. A cikk írásakor a forgalomban lévő készlet 19.493.537 coin a CoinGecko adataggregátor alapján (ebben nincsenek benne az örökre elveszett BTC-k).

Az intelligenciacég megjegyezte, miszerint összesen 36 millió olyan Bitcoin-címet sikerült azonosítaniuk, amely a Coinbase-hez köthető. Mint mondják, a tőzsde legnagyobb hidegtárcájában 10.000 BTC található. Az amerikai cég pénzügyi jelentései alapján azonban ez a címlista minden bizonnyal nem teljes.

A jelentésben elmondták, a bitcoinon kívül a tőzsde sok egyéb kriptovalutát is kezel tárcáiban.

A közösség egyes tagjai eközben aggodalmukat fejezték ki, amiért a centralizált Coinbase kezében ekkora vagyon összpontosul. Amennyiben a tőzsdével ugyanis bármi történik, az a teljes kriptoágazatra is komoly hatással lehet, ahogy az az FTX-csőd esetében is történt.

Kapcsolódó cikkünk: 1 millió dollárhoz jutott a Coinbase a hackertámadásból, mégsem adja vissza azt az áldozatoknak

Mindezek ellenére nem a Coinbase a legnagyobb vállalati bitcointulajdonos. A rekordot jelenleg a MicroStrategy üzletiintelligencia-cég tartja. Augusztus 1-én közzétett bejegyzésében Michael Saylor társalapító kijelentette, miszerint a vállalat 152.800 BTC-t birtokol, amely nagyjából 4 milliárd dollárt jelent a cikk írásakor.

A jelentés azt követően érkezett, hogy a Coinbase pénteken sajtóközleményben közölte, engedélyt kapott a spanyol jegybanktól, hogy szolgáltatásokat kínáljon az ország intézményi ügyfelei számára a jogi keretrendszerrel összhangban. Mint ismert, Spanyolország felnőtt lakosságának 29%-a gondolja úgy, hogy a kriptó a pénzügyek jövője, az országban pedig már most 178 blokkláncstartup működik a pénzügyi ágazat területén.