Az osztrák központi bank az NFT-ket és a DeFi szektor szerepét vizsgálja

Az osztrák központi bank, az Oesterreichische Nationalbank (OeNB) megkezdte kidolgozni a Delphi projekt második szakaszának munkálatait, melyben a technológiailag fejlettebb funkciókat, üzleti modelleket, valamint a nem helyettesíthető tokeneket (NFT) és a DeFi különböző rétegeit vizsgálja.

A projekt első fázisában a nemzeti fizetőeszközök digitális megvalósulását, a blokklánc alapú CBDC-t vizsgálták, melyben egyébként részt vett az Osztrák Államkincstár (OeBFA), az OeKB CSD központi értéktár, a helyi Raiffeisen Bank és az Erste Group Bank is.

Johannes Duong, az OeNB szóvivője igyekezett kihangsúlyozni, hogy a projekt pusztán egy nemzeti szimuláció a kutatás érdekében, azaz teljesen független az Európai Központi Bank digitális euróval kapcsolatos kezdeményezésétől, és egyáltalán nem tervezik a CBDC bevezetését. Ismertette továbbá főbb motivációikat, mely főleg az elszámolási ciklus hosszának és a közvetítők számának csökkentésére, a folyamatok hatékonyabbá tételére, valamint rendszer széttagoltságának javítására összpontosít. A cél, hogy minél jobban megszüntessék az átutalásokkal járó kockázatokat.

A projekt ugyanakkor nagy hangsúlyt fektet arra, hogy kiderüljön, a hatékonyságjavulások valóban teljes mértékben kivitelezhetőek-e. Felmerült ugyanis a kérdés, hogy szükség van-e egyáltalán CBDC-re, valamint egyre nagyobb a bizonytalanság a megosztott főkönyvi technológia (DLT) körül is. Miközben ugyanis használatuk révén megszűnhet néhány közvetítő, hálózati validátorok formájában újak jönnek létre. A második fázisban tehát nettósítási megoldásokat kívánnak vizsgálni, mind az okos szerződés szerepével, mind pedig úgy, hogy csak a végső nettó kifizetés kerülne naplózásra a DLT-n. Előkerülnek továbbá a jogi kérdések, valamint a központi értéktár (CSD) és a bankok számára potenciális üzleti modellek vizsgálata, valamint az NFT-k és a DeFi szerepe is.

De mennyi ideig tartana egy skálázható termelési rendszer kiépítése? Nos, Duong szerint itt már nem csak magáról a technológiáról van szó, sokkal inkább arról, hogy mennyi időbe telik, amíg a piac befogadja azt.