A 81 legnagyobb vállalat a világon, ami blokklánc technológiát használ

Míg 2014-ben csak két vállalat – a PayPal és a Walt Disney használt blokklánc megoldást, azóta a technológia adoptációja exponenciálisan növekszik. Ma, a piaci kapitalizáció alapján a legnagyobb 100 vállalatok közül 81 alkalmazza a blokklánc technológiát. A Blockdata kutatása szerint 27 vállalat pedig egy teljes funkcionalitással bíró éles környezetben működő terméket épített már a blokkláncra.

A felmérés szerint a 81 vállalatból 65 aktívan fejleszt megoldásokat a blokkláncra, míg 16 vállalat még csak kutatási fázisban van. A Microsoft, Amazon, Tencent, Nvidia, J.P. Morgan, Walmart, Alibaba, PayPal, Samsung és a Bank of China többek között tartozik abba a kategóriába, amelyek már éles blokklánc technológiát üzemeltetnek. “Ez egyértelműen mutatja, hogy a technológia egyre nagyobb szerepet kap a nagyvállalatok infrastruktúrájában is,” magyarázta Lucas Schweiger, a Blockdata alapítója.

Blokklánc technológia

Az is világossá vált, hogy a blokklánc adoptációja felgyorsult azon nagyvállalatok körében is, akik eddig csak az oldalvonalról nézték az eseményeket,” emelte ki a riportban Schweiger. “A technológia sokak szemében eddig az elítélendő kategóriába tartozott, azonban a növekvő felhasználás azt mutatja, hogy nemcsak a kriptoszektor tud építeni erre a technológiai megoldásra.”

Blokklánc infrastruktúra építés zajlik mindenhol

A Blockdata kutatása megmutatta, hogy a blokklánc technológiát a fizetések, autentikáció, kereskedések, bankolás, ellátási lánc és logisztika területén is alkalmazzák. A felhasználói esetek közé tartozik a blokklánc mint szolgáltatás (BaaS – Blockchain as a Service), bankon belüli tranzakciók és nyomonkövethetőséget biztosító funkciók alkalmazása is.

A blokklánc infrastruktúrára való építkezés, kiemelten a pénzügy és ellátási lánc menedzsment területén, egy nagyon erős trendet mutat az USA-ban is, főleg az e-commerce óriás Amazon épít sok megoldást rá. Kínában pedig a nagy techcégek mint az Alibaba és Tencent fejlesztették a blokkláncot több szolgáltatásra is. A dél-kóreai techóriás, a Samsung és leányvállalata a Samsung SDS pedig egyre több blokklánc alapú terméket kínál. Ide tartozik a nagyvállalati blokklánc platform a Nexledger, az ellátási láncot nyomonkövető platform a Cello Trust. De megemlíthetjük a mobiltelefonokra fejlesztett saját kriptotárcájukat is, amit a Galaxy modellt használók számára érhető el.

Nagyon sok privát vállalat, amik nem kerültek be a riportba, szintén kiaknázzák a blokklánc előnyeit. A kínai telekommunikációs vállalat a Huawei például pont a héten nyilatkozott róla, hogy a Huawei Cloud blokklánc megoldást alkalmazták 70 projektjükben 7 különböző iparágban is. Ezzel a megoldással ügyfeleinek egy olyan megoldást tudtak szállítani, ami gyorsan, hatékonyan és alacsony költségek mellett használhatóak. Például a blokklánc digitális szerzői szolgáltatás támogatja a digitális szerzői jogok védelmét. De alkalmaztak blokklánc megoldást a tea termékek eredetének az ellenőrzésére is, hogy ki lehessen védeni a hamisításokat.

Blokklánc technológia adoptáció

A Blockdata kutatása 30 különböző elosztott főkönyvi technológiát (distributed ledger technology) azonosított, amit jelenleg a 100 nagyvállalat használ. A Hyperledger Fabric volt a legtöbbet alkalmazott DLT megoldás, amit a vállalatok 26%-a használ. Ezt követi az Ethereum 18%-kal, a ConsenSys Quorum 11%-kal és az R3 Corda megoldása 8%-kal.

A technológiai és pénzügyi vállalatok a fő finanszírozói a blokklánc befektetéseknek

A Blockdata kutatása azt is felfedte, hogy a top 100 vállalat együttesen 3.5 milliárd dollár értékben fektetett be 101 blokklánc vállalatba 140 befektetési körben. A vállalatok, akik ebből a finanszírozásból részesültek, főleg blokklánc infrastruktúra, fizetések, nagyvállalati szolgáltatások és más blokklánc szolgáltatásokkal foglalkoznak. A technológiai és pénzügyi vállalatok voltak a befektetések fő finanszírozói. Közülük is kiemelkedik az Alphabet – a Google anyavállalata, aki a legaktívabb befektetőnek számít, és összesen 600 millió dollár értékben szállt be blokklánc befektetésekbe.

Habár a 100 legnagyobb vállalat nyitott a blokklánc technológiák felé, a hozzáállásuk a kriptovalutákhoz inkább semlegesnek mondható. Mindössze 32 vállalat mondta azt, hogy pozitív véleményük van a kriptovalutákról.

Érdekes összefüggés, hogy a 32 pozitív véleménnyel rendelkező vállalat közül a nagyrészük pénzügyi intézmény. Ezek korábban igencsak negatív színben tüntették fel a kriptovalutákat. De úgy tűnik, hogy a hozzáállásuk fokozatosan változik, ahogy az ügyfeleik is egyre nagyobb keresletet támasztanak a kriptók iránt.” Ezt állapította meg a Blockdata riportja.

A blokklánc technológia fejlődése nagyon felgyorsult. Nagyon sok ember dolgozik azon, hogy az alapinfrastruktúrát és a ráépülő adatrendszereket egy újabb technológiai szintre hozzák fel. Ennek egy újabb mérföldköve lesz az adathálózatok upgrade-je. Ennek fényében a blokklánc velünk marad hosszabb távon is.