Az USA “elengedhetetlennek” tekinti a fekete-tengeri gyakorlatozást

Június 23-án drámai eseményekről olvashattunk, mikor a Fekete-tengeren egy orosz kísérőhajó figyelmeztető lövéseket adott le egy brit csatahajóra, ami közel merészkedett a Krím-félszigethez. Az eseményeket állítólag egy amerikai felderítő repülőgép szemlélte végig. Ezután gondolhatnánk, hogy ’’nyugodtabb fejek” érvényesülnének az irányításban, és hogy a nyugat mérsékeltebbé válhat.

Azonban ez túlságosan reménykeltő, helyette az USA haditengerészete a katonai gyakorlatokat “elengedhetetlennek” látja Oroszország küszöbén az orosz ’’agresszió” elrettentése érdekében. Az említett szavak Daniel Marzluff szájából hangzottak el, aki az USA haditengerészetének hatodik flottájának parancsnoka. Másrészt a napokban folynak a több országot érintő Sea Breeze 2021 gyakorlatok, melyeket Moszkva komoly ’’provokációnak” tekint.

Az idei Sea Breeze gyakorlatokat az USA és Ukrajna vezeti. Emellett több mint 30 ország katonai hardverrel vesz részt a Fekete-tengeren és környékén. Ez arra sarkallta Oroszországot, hogy saját gyakorlatokat tartson az ország délnyugati részén.

Az orosz külügyminiszter-helyettes, Sergey Ryabkov szintén ezen a héten további figyelmeztetést adott ki a külföldi hajóknak és katonai repülőgépeknek, hogy ne merészeljenek túl közel kerülni az orosz felségterületekhez.

„Jobb lenne, ha legközelebb félretennék provokációikat és távol maradnának ettől a területtől, mert még megüthetik magukat.”-mondta Rybkov.

Az Egyesült Államok nem hátrál meg

Daniel Marzluff parancsnok azt mondta a Newsweeknek kedden, hogy a Sea Breeze gyakorlatok ’’elengedhetetlenek” az orosz agresszió visszaszorítása érdekében, valamint az USA és a NATO Ukrajna iránti támogatásában, amely továbbra is háborúban áll a Moszkva által támogatott szeparatistákkal.

„Egyértelműen ez a leghatékonyabb módja annak, hogy egységes frontot hozzunk létre effajta gaztett ellen.”– mondta Marzluff a Newsweeknek az ukrajnai kikötővárosból, Odesszából, utalva a folyamatban lévő gyakorlatokra.

Továbbá az amerikai parancsnok a regionális szövetségeseket, mint Ukrajnát, az amerikai hadsereg ’’legnagyobb” stratégiai előnyének tekinti az Oroszországgal való szembekerülés során.

„Itt, a Fekete-tengeren három NATO szövetségesünk van, akik készek reagálni bármilyen orosz agresszióra.” – tette hozzá Marzluff.

Ez a hivatkozás magába foglalja Romániát, Bulgáriát és Törökországot, miközben Ukrajna a teljes jogú NATO tagságra áhítozik. Ezt a lépést Oroszország már korábban többször is vörös vonalnak nyilvánította, aminek átlépése komoly konfliktust eredményezhet.

Mégis Ukrajna elnöke, Volodimir Zelinszkij továbbra is erőteljesebb washingtoni beavatkozást szorgalmaz a régióban. Ezen a héten tartott sajtótájékoztatón Gitanas Nausedaval, a litván elnökkel nagyobb ’’segítséget” sürgetett az Egyesült Államoktól a kelet-ukrajnai konfliktus lezárása érdekében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük