A Binance minden vésztartalékát stabilcoinra váltotta

A világ legnagyobb kriptotőzsdéjének számító Binance nemrégiben bejelentést tett a Felhasználói Eszközbiztosítási Alapjával (SAFU) kapcsolatban. A bejelentés szerint az alapban lévő tőkét a Circle USDC stabilcoinjára váltják át. A SAFU alapját még 2018-ban hozta létre a Binance azért, hogy extra biztosítékot adjon a felhasználóknak. A kereskedési díjakból és más forrásokból került ide tőke, ami extrém helyzetekben nyújt biztosítékot a felhasználók tőkéjére.

A váltás pozitív a Binance felhasználókra nézve

A bejelentésben a Binance dicsérte és kiemelte az USDT-t, mint egy ellenőrzött és megbízható stabilcoint. A most bejelentett átváltás előtt az alap tárcájában lévő tőke a Binance natív BNB tokenjében, Bitcoinban, USDT és TrueUSD stabilcoinokban volt. Értelemszerűen a kriptovaluták értéke alapján folyamatosan változott az alap értéke, de általában 1 milliárd dollár körül mozog a tőke. Ha komolyan bedőlne a piac, a Binance elvileg tesz még bele tőkét, hogy megtartsa ezt a szintet. Ez történt 2022. novemberében is, amikor az FTX csődje után bedőlt a piac és extrém volatilitás volt tapasztalható.

A mostani átváltással pont az a cél, hogy a dollárhoz kötött USDC segítségével biztosítható lesz a fix összeg az alapban. Ráadásul a Binance bejelentésében kiemelte, hogy a Tether USDT a szabályozói környezetnek való maximális megfelelése törekszik, azaz biztonságosabb alternatíva. Az USDC aktuálisan a hatodik legnagyobb kriptovaluta a piacon, 32 milliárd dollár körüli piaci kapitalizációval. A BNB tokenje sem panaszkodhat, ez a coin 84 milliárd dolláros piaci kapitalizációval a negyedik legnagyobb kriptó. Arra pedig még emlékezhetünk, amikor 2023. márciusában a Binance kiszállt a BUSD stabilcoinból, miután a Paxos leállította a coinkibocsátást a szabályozói aggályok miatt.