A két legnagyobb stabilcoin rövid összehasonlítása

A stabilcoinok a kriptovaluták világának meghatározó elemei, ehhez kétség sem fér. A két legismertebb stabilcoin a Tether (USDT) és az USD Coin (USDC). A következő rövidebb elemzésben megmutatjuk az USDT és az USDC különbségeit, hasonlóságait és egyedi tulajdonságait, így némi útmutatót mutatva a befektetőknek a köztük való választáshoz. A stabilcoinok a kriptopénzek egy olyan típusát jelentik, amelyek célja, hogy stabil értéket tartson fenn egy tartalékeszközhöz, például az amerikai dollárhoz kötve. Ez a stabilitás teszi őket vonzóvá a befektetők számára, akik csökkenteni szeretnék a más kriptovalutákban, például a bitcoinban és az ethereumban rejlő árfolyam-ingadozások kockázatát.

Az USDT

A Tether (USDT) 2014-ben indult, és az egyik legrégebbi és legszélesebb körben használt stabilcoin. Az USDT célja, hogy 1:1 arányban tartsa fenn az USA-dollárhoz való kötöttséget, ami azt jelenti, hogy minden USDT token mögött egy USA dollárnak kell állnia. Az USDT a legnagyobb stabilcoin a piaci kapitalizáció és a kereskedési volumen alapján. Széleskörű elterjedtsége a különböző kriptotőzsdéken és platformokon a kereskedők és befektetők egyik legkeresettebb stabilcoinjává teszi. A Tether Limited azt állítja, hogy minden egyes USDT token mögött komoly tartalékok állnak, hagyományos valuták, készpénz-egyenértékesek, valamint egyéb eszközök és a Tether által harmadik feleknek nyújtott kölcsönökből származó követelések. A Tether esetén azonban ezek átláthatóságával kapcsolatban többször merült már fel kritika. Az USDT-t elsősorban kereskedésre, pénzmozgatásra és DeFi alkalmazásokban használják. Magas likviditása miatt széles körben használják kereskedési párokban tőzsdéken, míg stabilitása és elfogadottsága okán határon átívelő tranzakciókhoz is kifejezetten keresett.

Az USDC

Az USD Coin (USDC) stabilcoinját 2018-ban indította el a Circle a Coinbase-szel együttműködve. Az USDT-hez hasonlóan az USDC célja, hogy 1:1 arányban tartsa fenn a dollárhoz való kötöttséget. Gyorsan népszerűvé vált, jelenleg a második legnagyobb stabilcoin a piaci kapitalizáció alapján. Növekedését átláthatóságának és szabályozási megfelelőségének köszönheti. Az USDC-t egy az egyben fedezik tartalékban tartott amerikai dollárral. A Circle független auditorok rendszeres ellenőrzésével támasztja alá, hogy a tartalékeszközök megegyeznek vele vagy meghaladják a forgalomban lévő USDC mennyiségét. Az USDC-t kereskedésre használják főleg növekvő likviditása miatt, de átlátható tartalékmechanizmusa miatt pénzmozgatásokhoz is tökéletes a nemzetközi színtéren.

A két stabilcoin összehasonlítása

Ha egymással összehasonlítjuk a két stabilcoint, akkor látható, hogy az átláthatóság tekintetében jelentős különbség mutatkozik. A dominanciája ellenére az USDT-t folyamatosan kritizálják a tartalékeszközeinek átláthatóságával kapcsolatban. Bár a Tether Limited időnként ad igazolásokat, a kritikus hangok szerint ezek nem olyan szigorúak, mint a teljes körű auditok. Ezzel szemben az USDC tartalékait rendszeresen ellenőrzik neves könyvvizsgáló cégek, ami magasabb szintű átláthatóságot biztosít. A rendszeres és részletes jelentéstétel iránti elkötelezettségnek köszönhetően az USDC a megbízhatóság zálogának számít.

Szabályozás tekintetében a Tether folyamatosan szabályozási kihívásokkal szembesül, fokozott szabályozási ellenőrzésekkel. Ezzel szemben az USDC már indulásakor igyekezett mindenben együttműködni a hatóságokkal a pénzügyi törvények és előírások betartásának biztosítása érdekében. Ez hozzájárult ahhoz, hogy az USDC az intézményi befektetők és a vállalkozások körében is népszerűvé vált.

Ha a likviditást nézzük, akkor a Tether korai piacra lépése jelentős likviditási előnyt biztosított számára. Ez a legtöbbet forgalmazott stabilcoin, és szinte az összes nagyobb kriptotőzsdén elterjedt. Bár az USDC igyekszik felzárkózni, a teljes kereskedési volumen és likviditás tekintetében még mindig elmarad az USDT mögött. Az USDT-t széles körben használják a DeFi alkalmazásokban, de átláthatósági problémái miatt egyes DeFi platformok más stabilcoinokat részesítenek előnyben. Viszont az USDC átláthatósága és szabályozási megfelelősége miatt kedvelt választás a DeFi alkalmazásokban.

Ha pedig a kötést nézzük, akkor az USDT általában fenntartja az USA-dollárhoz való kötöttségét, de időnként kisebb eltéréseket tapasztalhatóak a nagyobb piaci volatilitás vagy a tartalékokkal kapcsolatos bizonytalanság időszakában. Ugyanígy az USDC az elmúlt években minimális eltérésekkel, de sikeresen fenntartotta az USA-dollárhoz való 1:1 arányú kötöttségét. Ez a stabilitás részben az átlátható tartalékkezelésnek és a rendszeres ellenőrzéseknek köszönhető.