Bajban a Rammstein énekese, magára haragított egy orosz múzeumot

Till Lindemann, a Rammstein énekese is kriptovalutákban gondolkodik. A német metál együttes énekese az orosz Ermitázs múzeum illetékeseivel került összetűzésbe miután NFT tokenen alapú digitális kollekciót bocsátott ki több száz ezer euró bevételt remélve azokon. Az Ermitázs vezetőségének az a baja, hogy a kollekció olyan videót és képeket is magában foglal Oroszország legpatinásabb múzeumáról, aminek továbbértékesítéséhez Lindemann nem kérte ki a jóváhagyásukat.

Az énekes öt ilyen digitális art tokent hirdetett meg aukcióra, van aminek a kiindulóára eléri a 100 000 eurót. Az egyik ilyen token mögött egy még májusban felvett videoklip áll, ahol Lindemann az orosz patrióta “Lubimij Górod” dalt énekli. Az Ermitázs jóváhagyta akkor a klip felvételét a múzeum épületében a 2020. augusztusában indult Németország Éve kultúrsorozat részeként.

Ami viszont már kivágta náluk a biztosítékot, hogy Lindemann nem konzultált velük az NFT tokenesítési tervéről. Egy a Facebookra kirakott hivatalos közlemény értelmében az Ermitázs kiemelte, hogy a múzeumban található kiállítási tárgyak, az enteriőr, amik a tokenhez fűzött videoklipben is szerepelnek, nem képezték szerződés tárgyát Till Lindemann és a múzeum között.

Lindemann emiatt már kapott egy felszólítást a múzeumtól licencelési és szerzői jogok megsértése végett, de a Rammstein front embere erre a felszólításra elfelejtett még válaszolni mialatt a tokenek már aukciós keretek között megvásárolhatóak.

Az Ermitázs emellett kiemelte, hogy valószínűleg az első intézmény a világon, ami a kiállítási tárgyainak tisztességtelen felhasználását szenvedje el egy NFT-tokenkibocsátási procedúrának köszönhetően. Lindemann a múzeummal maga írt alá még egy megállapodást, mely szerint kijelenti, hogy a képek és más tárgyak használata kizárólagosan a videoklipre korlátozódik.

Forrás: Till Lindemann NFT kollekciója

Egyébként vicces egy intézet az Ermitázs is, ami még júliusban jelentette be, hogy van Gogh (holland) és da Vinci (olasz) NFT tokenek kibocsátást tervezi a Binance tőzsdével együttműködésben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük