Bajban a svájci kripto-völgy, állami segítséget várnak a cégek

Komoly gondokkal küszködik Svájc kripto-völgye. A szövetségi kormánnyal egy 100 millió svájci frank (102,7 millió dollár) alap létrehozásáról tárgyalnak a fintech társaságok. 

A Zürich-től nem messze lévő úgynevezett kripto-völgy a szövetségi kormánytól egy 100 milliós svájci frank segélyalapot kért. A nehéz helyzetben lévő fintech vállalatok támogatására használnák fel a kapott összeget. Heinz Taennler, a kanton pénzügyi igazgatója kijelentette, hogy az alap magánbefektetésekből, az önkormányzatok hozzájárulásaiból és a szövetségi garanciákból állna.

Bajban a fintech startupok

A kedvező jogszabályoknak és innovációnak köszönhetően Svájc a blokklánc vállalkozások gyöngyszemévé vált. Rengeteg fintech startup itt vetette meg a lábát és a Zürich közelében lévő Zug valóságos kripto paradicsommá vált. A világjárványt viszont nem sok kriptovaluta és blokklánc vállalkozás fogja túlélni. A magánbefektetők ugyanis megvonták ezen cégek finanszírozását. Egy április 16-án közzétett jelentés szerint “a térségben működő 50 legnagyobb társaság közül csak fele mondta azt, hogy a jelenlegi körülmények között kibír még 12 hónapot.”

A svájci kormány bejelentette, hogy 154 millió frankot ad hitelgaranciában a startup vállalkozásoknak, de ez kevésnek bizonyult” nyilatkozta Taennler.

Sajnos számos startup nem tud elég bevételt produkálni ahhoz, hogy a szövetségi kormány COVID-19 támogatási csomagja alapján hitelt kapjon. A koronavírus járvány ugyanis óriási hatást gyakorolt ​​a környék kripto-ökoszisztémájára. A Crypto Valley Association (CVA) elnöke, Daniel Haudenschild azt állítja, hogy a pandemia nagymértékben befolyásolta a kriptovállalkozások életét is.

Rettenetes helyzet

A 203 céggel készített felmérésből az derült ki, hogy a vállalatok 88,2%-a nem éli túl a járványt állami támogatás nélkül. A vállalkozások 56,9%-ának már el kellett az alkalmazottakat is bocsátania és 90,7%-uk arra számít, hogy a jövőben még több dolgozótól kell megválniuk. Haudenschild úgy véli, hogy “a koronavírusnak kettős hatása lesz. Az egyik az, hogy a vállalkozásoknak meg kell találniuk a túlélés módját. A másik pedig az, hogy mindenki kénytelen lesz digitálissá válni.”

A CVA mindenben a kripto-völgy cégeinek a rendelkezésére áll és segítséget nyújt abban, hogy hogyan kérhetnek a bajba jutott vállalkások pénzügyi segítséget. Sajnos a jelentés azt is megjegyzi, hogy a kripto-völgyben lévő startupok 68,3%-a nem jogosult COVID-19 kölcsönre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük