Baleset vagy öngyilkosság: egy dél-koreai család tragikus esete

A dél-koreai rendőrség egy 10 éves, Cho Yu-na nevű gyermek és szülei rejtélyes halálának ügyében nyomoz. Tudnivaló, hogy a család számos bitcoin (BTC) befektetést eszközölt. A rendőrség öngyilkosságra gyanakszik, mivel a család anyagi nehézségekkel küzdött.

Megtalálták a családot, akik után nagyszabású rendőrségi keresést folytattak, miután rejtélyes módon eltűntek egy távoli szigeten a múlt hónapban.

A trió holttestét egy felborult autóban találták meg az ország délnyugati részén, Dél-Jeolla tartományban, egy Wando szigetének partjainál fekvő tóban. Cho és édesanyja biztonsági öv nélkül ültek hátul, míg édesapja a vezetőülésen ült, bekötött biztonsági övvel.

A család – amely egyébként jelentős összegű hitelkártyaadósságot halmozott fel – néhány nappal az autó megtalálása, majd a tengerből való kiemelése előtt azt állította, hogy nyaralni mennek. A rendőrség a házaspár közelmúltbeli internetes keresési előzményeit vizsgálva több “kriptoeszközökkel” és “altatókkal” kapcsolatos találatra is figyelmes lett.

A 30-as éveikben járó házaspár eltűnését május 31-én jelentették be. Utoljára május 30-án késő este látták őket amint egy wandói vendégházat hagytak el. Cho május 19. és június 15. között 18 tanítási napon át hiányzott a gwangjui iskolából, mivel szülei egy hónapos Jeju-szigeti kirándulás miatt kikérték őt az iskolából. A család azonban soha nem jutott el Jeju szigetére. Ehelyett különös módon, ismeretlen okokból egy hétig Wandón maradtak. Miután Cho nem vett részt az órákon, és néhány napig nem volt elérhető, az iskolája június 22-én jelentette az esetet a rendőrségnek. A rendőrök felkeresték a lány otthonát, és egy postaládát találtak, amely tele volt levelekkel. A levelek nagy része kifizetetlen hitelkártya-számlákból állt.

Újabb LUNA összeomlás áldozatiról lehet szó?

Számos médiatársaság felvetette, hogy a duó a LUNAC befektetője lehetett. A közelmúltbeli Terra Luna okozta tömeges öngyilkossági hullámot figyelembe véve nem érhet minket meglepetésként ez a feltételezés.

A Gwangju Nambu rendőrkapitányság tisztviselői azonban július 1-jén a Yonhap hírügynökség szerint bejelentették, hogy bár igaz, hogy a pár “tucatnyi eszközbe, köztük bitcoinba” fektetett be, a Terra ökoszisztéma “amire a pár az eltűnésük előtt az interneten keresett, nem szerepelt a tranzakciós előzményeik között”.

Az azonban egyértelmű, hogy halálukat a kriptovalutákkal kapcsolatos őrületes tevékenység előzte meg.

A rendőrség tisztviselői kifejtették, hogy a duó “tucatnyi” be- és kifizetést hajtott végre egy meg nem nevezett hazai kriptotőzsdén idén március és május között. Úgy tűnik, hogy a páros közel 85 000 dollár értékben adta el érméit fiatért, miután három hónap alatt több mint 15 000 dolláros veszteséget szenvedtek el.

Információink alapján a dél-koreai család számos nehézséggel küzdött az utóbbi időben. Az édesapa, aki munkanélküli volt, nemrég egy kisvállalkozást is bezárt. 35 éves felesége pedig nemrégiben altatót kapott egy, a család Gwangju városában lévő otthonához közeli orvosi klinikán, miután álmatlanságra panaszkodott. Az eltűnése előtt a nő kéthetes adagot kapott a tablettákból.

A rendőrök hozzátették, hogy a szülők internetes keresési előzményei között szerepeltek “extrém választásokról” (az öngyilkosság eufemizmusa) és altatók hatásairól szóló lekérdezések.

Bár a holttesteket boncolásra küldték, az Országos Törvényszéki Szolgálat nem tudta meghatározni a halál okát, mivel jelentős ideig voltak a vízben. További vizsgálatokat végeznek majd a holttesteken, de az eredményekre legalább egy hónapig várni kell.

A felborult autóról készült megrázó képeket, amelyet a tengerből 10 méteres mélységben húztak ki, miután sodródva találtak rá, először június 29-én tette közzé a dél-koreai média.