Mindenki 70 000 dollár felett akarja tartani a Bitcoin árfolyamát

Múlt héten kétszer is történelmi árfolyamcsúcsot döntött a Bitcoin BTC Price BTC Price , ugyanakkor egyik esetben sem volt ez tartós a csúcsokon elhelyezett limit eladások mértéke miatt. Kedden is és pénteken is hatalmas mennyiségben likvidálódtak a pozíciók, ugyanakkor most a hét elején, először a történelemben úgy néz ki, a Bitcoin képes lehet megtartani a 70 000 dolláros árszintet, ezt pedig a bálnák és az intézményi befektetők is segíthetik.

Megduplázódott a nyitott kontraktusok száma (OI)

Az Open Interest (OI) az éppen aktuális nyitott kontraktusok számát jelenti, melyet nem szabad összekeverni a volumennel. A nyitott kontraktusok alatt azokat a pozíciókat értjük, amikor a befektető már rendelkezik egy adott opcióval, pozícióval, és még nem zárta azt le. Ezzel szemben a volumen alatt a napi kereskedési mennyiséget értjük. Minél magasabb az OI értéke, annál nagyobb eséllyel lehet majd kiszállni egy ügyletből, mivel ekkor a likviditás mértéke magasabb.

A CME, vagyis a Chicago Mercantile Exchange származékos piactér adatai szerint a Bitcoin OI-k, tehát a nyitott kontraktusok száma majdnem 4%-kal, pontosabban 3,89%-kal nőttek az elmúlt 24 órában. A világ legnagyobb határidős tőzsdéjén először haladta meg a Bitcoin OI-k mennyisége a 10 milliárd dollárt. Ehhez a Coinglass adatait használta fel az AMBCrypto.

2024 eleje óta a CME-n intézett összes befektetés 30%-át a Bitcoin-származékok tették ki, második helyen végzett a Binance a maga 22%-kal.

Spot ETF a rivaldafényben

Azáltal, hogy januárban engedélyezésre került a Bitcoin spot ETF, megnőtt a spekulatív érdeklődés a „digitális aranyért” azáltal, hogy az intézményi befektetők számára könnyebben hozzáférhetővé vált a Bitcoin. Az AMBCrypto kutatása szerint az új ETF-ek kumulált kereskedési volumene elérte a 7,69 milliárd dollárt is, március 11-re pedig majdnem elérte a 10 milliárd dollárt a Bitcoin spot ETF-be érkező nettó beáramlás.

Ahogyan arról beszámoltunk, a Bitcoin spot ETF-ek iránti érdeklődés valószínűleg 2024 második negyedévében sem fog visszaesni. A Bitwise kereskedési igazgatója, Matt Hougan elmondása alapján jelenleg is zajlanak az intézményi befektetők, lakossági ügyfelek, kisebb vállalkozások és fedezeti alapok átvilágításai, ugyanis rengetegen fejezték ki érdeklődésüket a Bitcoin spot ETF iránt, és az átvilágítások után várhatóan júniustól fog beindulni az ETF-értékesítések egy újabb hulláma.

Tovább nő a bálnák kitettsége

A növekvő intézményi érdeklődéshez kétség sem fér hozzá. A Google hirdetéseken át a tranzakciós díjak megszüntetéséig mindenki próbál az ügyfelek kedvére tenni, ugyanakkor a jelenlegi rally nemcsak az ETF népszerűségének köszönhető. A Glassnode adatai alapján a legalább 1000 db BTC-vel rendelkező entitások 2024. január elseje óta 6%-kal nőttek, mely jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a cikk írásakor a Bitcoin árfolyama 71 000 dollár felett legyen.

Legalább 1000 BTC-vel rendelkező entitások száma, forrás: Glassnode

A Hyblock Capital adatai alapján a bálnák által felvett pozíciók több, mint 60%-a „longolja” – vagyis az árfolyam emelkedésére fogad – a Bitcoin-t. Az adatok egyébként a Binance kriptotőzsdéről származnak. Ez a fajta hozzáállás arra utal, hogy az intézményi befektetők mellett a régi Bitcoin-bálnák is az azonnali ár emelkedésére tesznek az elkövetkezendő időkben.