Baltic Honeybadger 2022 – Európai Bitcoin Konferencia 2. nap

Élménybeszámoló

A második és egyben utolsó napja a rigai Bitcoin konferenciának meglehetősen csendesen indult. A program szerint az első prezentáció 10 órára volt kiírva, de nem mondanám, hogy tolongás volt a kávés pultoknál. Én már fél 10-kor frissen és kipihentem érkeztem, persze nekem könnyű volt, mert kihagytam a tegnapi afterparty-t. És amúgy sem szerettem volna kihagyni Rigel Walshe előadását a Bitcoin színpadon Bitcoin pszichopaták versus Bitcoin szociopaták címmel. Rigel jelenleg a Swan Bitcoin csapatát erősíti, de több mint 10 évig volt rendőr Új-Zélandon és egy heavy metal banda tagja. Igazán szakavatott tagja különböző szubkultúráknak, amely előadásának lényege volt. Az ő megfogalmazásában a bitcoinerek az “ellenkultúra” tagjai, mondhatom, hogy jól indította a napot.

Ezt követte egy panel beszélgetés a biztonságról Peter Todd, Pavol Rusnak, Douglas Bakkum és Rigel Walshe részvételével. A moderátor, Daniel Prince, a ‘Once Bitten’ podcast hostja azzal nyitotta a csevejt, hogy tegye fel a kezét, akit érdekelt az adatvédelem az interneten való szörfözés közben azelőtt is, hogy elkezdett volna a bitcoinnal foglalkozni. A teremben lévők többsége – köztük jómagam is – nem tette fel a kezét. (Oly sokminden mellett, a bitcoin önmagunk védelmére is megtanít!)

Majd az ukrán blokklánc egyesület elnöke, Mike Chobanian következett, aki az ukrán kormány web 3.0 törekvéseiről beszélt és hogy több, mint 60 millió dollárnyi kriptót sikerült eddig összegyűjteniük.

Nagyon vártam Dan Heldet, akit azóta követek, hogy elolvastam a PoW hatékony című írását (mindenkinek melegen ajánlom!). Megmondom őszintén csalódás volt, vagy lehet én vártam túl sokat. Mindenesetre örülök, hogy láttam és hallottam.

Honeybadger

Az ebédszünetben kaptam az alkalmon és dedikáltattam Knut Svanholm-mal a Bitcoin, Sovereignty through Mathematics (Bitcoin, Szuverenitás a matematikán keresztül) című könyvét, amelyet még tavaly kaptam karácsonyra a BitcoinBázis csapatától és már akkor nagyon megérintett. (A könyvről írt cikkem itt olvasható). Azóta többször újra olvastam és nagyon megörültem, amikor még augusztusban felfedeztem Knutot az előadók listáján. Jót beszélgettünk és olyan kedves volt, hogy megajándékozott – természetesen dedikálva – a most megjelent könyvével, melynek címe, Bitcoin: Everything divided by 21 million (Bitcoin: Minden osztva 21 millióval).

Honeybadger

A délután folyamán olyan előadókat hallgattam különböző színpadokon mint Ficsor Ádám, aki rocksztárként kántáltatta a nézőkkel: not your keys – not your coins, don’t trust  – verify. Allen Farington a bitcoint az iszlám pénzügyekkel állította párhuzamba, Abubakar Nur Khalil pedig – aki nem mellesleg Jay-Z és Jack Dorsey Bitcoin-alapítványának egyik igazgatótanácsi tagja – remote-ban volt jelen Nigériából. Max Hillebrand és persze Knut Svanholm is remek prezentációkat tartottak a Stats színpadon.

Összességében a második nap nem volt olyan erős, mint az első vagy csak a másnaposság kerekedett felül. Viszont azt kell, hogy mondjam a szervezés nagyon jó volt, tisztaság, udvarias és jókedvű emberek, finom ételek és színvonalas prezentációk várták az ideérkezőket.

A bitcoin közösség pedig egyre erősebb és megállíthatatlan. Olyan okos emberek dolgoznak a hálózaton, akkora szenvedéllyel, önzetlenséggel és elszántsággal, hogy Satoshi Nakamoto – bárki is legyen – elégedetten hátradőlhet. Bár gondolom ez is a terv része volt…

Örülök, hogy itt lehettem, nagyon inspiráló volt!