A Bank of America legújabb szabadalma egy többrétegű kriptopénz tárca

A Bank of America jelenleg 36 blokklánc technológiára vonatkozó szabadalommal rendelkezik, és 31 függőben lévő kérelemmel. A legújabb közülük nem más, mint egy többrétegű digitális tárca és a hozzá kapcsolódó többrétegű biztonsági rendszer.

A Bank of America szerint a jelenlegi tárcák nem elég biztonságosak

A Bank of America szabadalmi kérelmét 2018 februárjában nyújtotta be. Múlt héten az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatala megosztotta weboldalán a bank kérelmét, így azóta bárki számára megtekinthető hogyan is szeretné forradalmasítani a bank a kriptopénz tárcák biztonságát. A kérelem szerint jelenleg számos probléma áll fenn a kriptovaluta tárcák biztonságával kapcsolatban, főleg, ami a privát kulcsok kezelését illeti. Sokszor megesik, hogy a felhasználók elveszítik privát kulcsaikat, legalább is abban az esetben, ha olyan tárcát használnak, ahol ők kezelik azokat. Sőt, ha figyelembe vesszük a a szektorban végbement csalásokat és hackeket, a privát kulcsokat célzó lopások is valós veszélyt jelentenek. Ha esetleg a szolgáltató birtokában lennének a privát kulcsok, akkor pedig a felhasználóknak nincs teljes hozzáférésük a tárcában tárolt kriptovalutákhoz. A kérelem ezért egy többlépcsős biztonsági rendszert ajánl a privát kulcsokkal járó problémák kiküszöbölése érdekében.

A megoldás a többlépcsős rendszerben rejlik

A Bank of America szabadalmi kérelme szerint, a szóban forgó digitális tárca több részlegre lenne felosztva. Mindegyik részleghez különböző hozzáférés lenne szükséges. A tárca rendelkezne egy központi részleggel, amelyben a felhasználó a kriptovalutáinak legnagyobb részét tárolja, illetve több kisebb részleggel, amelyek kisebb mennyiségű kripto tárolására szolgálnának. Mivel a felhasználó a különböző részlegekhez különböző módon tudna hozzáférni, a tárcában tárolt valuták biztonsága nem csupán egyetlen jelszótól függene. A kérelem bevezető részében a következő összefoglalót olvashatjuk:

„A digitális tárca felületén keresztül a felhasználó egy vagy több különálló tárolási részlegre oszthatja a tárcában tárolt digitális valutáit. Minden részleg jelszóval védett és csupán akkora összegű digitális valutához enged hozzáférést, amekkorát a felhasználó előre meghatároz. Ha a felhasználó egy meghatározott részlegre vonatkozó jelszót ad meg, a tárca engedélyezi az adott jelszóval kapcsolatos részleghez való hozzáférést.”

A szabadalmi kérelem számos bejelentkezéssel kapcsolatos biztonsági intézkedést is említ, mint például: alfanumerikus sorozatok, biometrikus adatok (arcfelismerés, ujjlenyomat stb.), keystore fájlok, külső applikációk és hasonlók.

Az Egyesült Államokban jelenleg a Bank of America birtokolja a legtöbb blokklánc technológiára vonatkozó szabadalmat. Ennek ellenére a bank egyelőre igyekszik elhatárolnia magát a kriptovalutáktól.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük