A privát kulcsok bankjává akar válni a Bank of America? Újabb kriptovaluta szabadalom

Arról már írtunk korábban, ahogy a kiskereskedők lelkesedése a kriptovaluták iránt a mélyponton van, úgy hág tetőfokára az intézményiek ‘odaadása’. Egy valid szignál lehet erre mikor nem csak hangzatos közleményekről és partneri együttműködések bejelentéséről szólnak a sajtóközlemények, de valós produktumokról, vagy épp szabadalmakról. Egy ilyenről van szó most is, ugyanis az Egyesült Államok második legnagyobb bankja, a Bank of America nem sokkal korábban egy biztonságos kriptovaluta kulcs tárolási szabadalom birtokosa lett. Mindez egy olyan medve piacon, melynek ereje nem látszik lankadni.

Privát kulcsok biztonságos tárolása

A hivatalos dokumentum alapján a rendszer nem kriptovalutákat fog tárolni, hanem azok privát kulcsait (a privát kulcsok fogalmához keressétek fel a szójegyzékünk): “kemény távoli tárolása a privát kriptográfiai kulcsoknak autentikációhoz” áll a leírásban. A vezető bankok és pénzügyi intézmények által biztosított szabadalmak listája egyre csak nő. Az viszont már annál kétségesebb, hogy vajon mi célból van szükségük a bankoknak a kriptovaluta szabadalmakra.

A Bank of America friss szabadalmi kérelmét már évekkel ezelőtt benyújtotta, de csak most jutott el a nyilvántartásokba. A papírban az áll, szükség van egy feltörhetetlen tárolási megoldásra a kriptográfiai kulcsokhoz mivel a “házon belül őrzött kriptográfiai kulcsoknál  folyamatos a gyanú, hogy nem rendeltetésszerűen alkalmazzák az olyan entitások, melyek bitorolni szeretnék a tulajdonos entitását.” Továbbá az okostelefonok és laptopok nem biztosítanak valós idejű reakciót az ilyen biztonsági résekre annak érdekében, hogy megelőzzék a veszélyeztetett privát kulcsok elleni támadásokat.

Bank of America, névtelen, fekete fehér, logó

Hogy magyarul ez mit jelent? A bank nem csak a fiat pénzek bankjává szeretne válni, de a kriptopénzek bankjává is. Amint készen áll a szolgáltatás monetizálására, a felhasználók egy központi intézményi entitáson keresztül férhetnek csak hozzá a privát kulcsaikhoz, hasonlóan mint most a fiat egyenlegeik esetében. A szabadalmi dokumentum szerint valós idejű felügyeletet is garantálna a privát kulcsoknak az azonnali beavatkozás mellett, ha a privát kulcsok illetéktelen kezekbe kerülnének:

A tároló manipuláció-reszponzív úgy, hogy egy jelző indukálja a fizikai vagy nem fizikai manipulációját a tárolóeszköznek vagy a komponenseinek vagy a privát kriptografikus kulcsok törlését a memóriából. A tárolóeszköz úgy lesz konfigurálva, hogy az különálló és távolról irányítható legyen egy számítógép számítási csomópontról, mely felelni fog az autentikációs eljárásért, ami a privát kriptografikus kulcsok és mint ilyen, hozzáférhetőek, de nem kommunikálhatnak vele, a számítási csomópontról csakis akkor, amikor a csomópont autentikációs eljárást hajt végre.

A fizikai manipulációs szenzorok közé tartozna a hőmérséklet, sokkhatás vagy mozgásérzékelő, melyek aktiválásakor a rendszer törölhetné a kulcsokat. A felhasználók beállíthatnák a saját manipulációs szignáljaikat és annak valós idejű érzékenységét.

Ahogy ezt leírja a szabadalom, rá kell jönnünk, hogy nem biztos hogy bankokra van szükség ilyen érzékeny adatok tárolására és védelmére. Inkább egy technológiai vállalatra, de inkább egy okos szerződésekkel operáló blokklánc hardver cégre lehetne bízni, vagy mi több, egy blueprint segítségével bárki maga – személyre szabva (3D printing) – alkothatná meg és konfigurálhatná a privát kulcs tároló készülékét.