A libanoni válság már nemcsak a bankokat, de a bitcoint is korlátozná

A libanoni válság egyre súlyosabb méreteket ölt. Az emberek már nem küldhetnek pénzt külföldre, elsősorban dollárt és eurót, mivel erősen korlátozták az országban a banki hozzáférést. A libanoni polgárok többsége nem csoda hát, hogy a bitcoinhoz fordul, amit a hatóságok szintén elkezdtek közvetett módon korlátozni.

A libanoni Ali Askar, aki már egy ideje bitcoin tulajdonos, elmondta, hogy a Telegramon és a WhatsAppon létrejövő lokál kereskedőcsoportok száma megduplázódott az elmúlt években. Csak egy ilyen magáncsoport átlagban 300 taggal rendelkezik. A banki korlátozások hírére döntött úgy a Bejrútban működő Rkein Motors autókereskedés is, hogy mostantól BTC-t is elfogadnak, mint fizetőeszközt.

A válság sújtotta régióban a bitcoin felhasználók és a lakosság többi része között azonban egyre nagyobb a szakadék, a gazdasági és politikai felfordulások következtében.

A bitcoin nem fog az átlagembereknek segíteni. A politikusoknak fog, mert ők mocskosul gazdagok, akik könnyen hozzáférhetnek a pénzhez”, mondta egy anonim libanoni bitcoin kereskedő. Ő például európai bankszámlával vásárol bitcoint, majd azt a Libanonban élőknek utalja át.

Az talán segíthet nekik, ha otthon ülnek és rendelkeznek 24 órára elengedő villamos energiával és internettel, akkor online dolgozhatnak, amiért fizetséget kaphatnak. Ez viszont csak egy utópikus elképzelés”, tette hozzá. “Libanonban az internet nagyon drága. Gyakori az áramkimaradás. Előfordul, hogy naponta csak hat óráig van áramunk”.

Egy másik probléma a hozzáférés. A legtöbb bitcoin tőzsde nem szolgálja ki a libanoni felhasználókat. A helyzetet súlyosbította az is, hogy a közelmúltban egy libanoni bank ellen szankciókat vezettek be, mert állítólag az valamilyen formában a Hezbollah félkatonai csoporttal állt összeköttetésben. Ezek után a kriptovállalatok óvatosabban kezelik a libanoni bankokból érkező átutalásokat.

Hasonlít a helyzet Iránra”, mondta az anonim kereskedő, majd hozzátette:

“Az emberek és a közösségek szenvednek a szankcióktól, míg az elit alternatívákat talál, és az üzlet a szokásos módon megy tovább.”

Egyre költségesebb bitcoin vásárlás

A leendő bitcoint használók számára a dolgok még nehezebbé váltak, hiszen a libanoni bankszámlákat kiszolgáló tőzsdék a bitcoin vásárlásokat dollárban árazzák be.

A libanoni valuta nagymértékű inflációja miatt a vásárlóknak elképesztően magas díjakat kell fizetniük a kezdésért (fiat pénzt használnak a kriptopiacra lépéshez) is.

A LocalBitcoins listáján szereplő három helyi kereskedő több, mint 1000 dollár értékű bitcoinnal foglalkozik. Mivel nagyon kevés ember hajlandó a bitcoinját készpénzre cserélni, ezért a kereskedők általában tíz százalékos extra díjat számíthatnak fel szolgáltatásaikért.

Augusztusban egy bejrúti bitcoin tulajdonos azt mondta, hogy a szabadon elérhető bitcoin tranzakciók esetében ugyanúgy létezik a kereslet és a kínálat. Habár az tény, hogy a hozzá nem értők felhasználói igényeit nem tudják kielégíteni. Például a külföldön élő libanoni Eli Kopay azt mondta, hogy a családja ingatlant próbált vásárolni, amikor a bankok blokkolták a nemzetközi hozzáférést. Most ő próbál a családjának segíteni Finnországból, és a kriptotőzsde használatát akarja megtanulni.

“Egyszerűen nem tudod többé a pénzedet külföldre utalni” mondta Kopay. “A családomnak nincs bitcoinja. Az apám régivágású, aki nem hisz a bitcoinban. Ha még lehetséges is lenne bitcoint vásárolni, az most túl sokba kerülne.

Mindezen akadályok ellenére az anonim kereskedő továbbra is azt tanácsolja a libanoni barátainak, hogy találják meg a módját és vegyenek bitcoint, mivel egy brutálisan szigorú tőkekontroll van a láthatáron. Askar optimista a bitcoin libanoni kilátásaival kapcsolatban. Azt mondta:

A napi vásárolt mennyiség folyamatosan növekszik. Minden este sok politikai kerekasztal beszélgetést folytatottunk. Minden vitában a bitcoin így vagy úgy, de jelen volt.” – mondta.

(Készült a CoinDesk cikke alapján)