Bankman-Fried ellen vallott jó barátja, az FTX volt technológiai igazgatója

Gary Wang, az FTX korábbi technológiai igazgatója csütörtökön tanúskodott a kriptotőzsde alapítója, és egyben középiskolai barátja, Sam Bankman-Fried ellen. Wang elismerte, hogy pénzügyi bűncselekményeket követett el Bankman-Frieddel, Caroline Ellisonnal, az Alameda korábbi vezérigazgatójával és Nishad Singh volt FTX mérnöki vezetővel.

A középiskolától a botrányig

Wang a középiskola óta ismeri Sam Bankman-Friedet, amikor egy minnesotai nyári táborban találkoztak. A főiskola után Wang a Google-nél dolgozott, mielőtt csatlakozott Bankman-Friedhez az FTX és az Alameda Research kriptopénz-kereskedelmi cégeknél. Zixiao (Gary) Wang azt vallotta, hogy megengedték az FTX testvérvállalatának, az Alameda Researchnek, hogy korlátlan mennyiségű pénzt vonjon ki a tőzsdéről.

“Engedélyeztük az Alamedának, hogy korlátlan mennyiségű pénzt vegyen ki” – mondta Wang.

A férfi hozzátette, hogy az Alameda számára biztosított különleges kiváltságokat az FTX rendszereibe kódolták. A tanúvallomást az X közösségi médiaplatformon tette közzé Matthew Russell Lee az Inner City Press-től.

A volt technológiai igazgató azt is elmondta, hogy az Alameda a kaliforniai Alameda megyéről kapta a nevét, ahol alapították. Azért vették fel a “Research” szót a névbe, mert Bankman-Fried szerint ez megkönnyítette a bankszámlanyitást. Wang az Alameda 10%-át birtokolta, a fennmaradó 90% pedig Bankman-Friedé volt.

A szerepek megoszlása az FTX-nél

Wang betekenitést nyújtott a csődbe ment vállalat irányításának színfalai mögé is. Elmondása szerint míg ő a kódolásra koncentrált, addig Bankman-Fried a médiában való megjelenéssel, a lobbizással és a befektetőkkel való kommunikációval foglalkozott. Wang közvetlenül Bankman-Friednek jelentett, aki mindig magáénak akarta az utolsó szót.

Wang 200 000 dolláros fizetést kapott az FTX-nél, valamint a vállalat részvényeinek 17%-át birtokolta. Ezzel tehát papíron milliárdossá vált az FTX összeomlása előtt. Az ügyészek bizonyítékokkal támasztották alá Wang és Bankman-Fried hosszú távú kapcsolatát, valamint Wangnak az FTX-nél betöltött szerves szerepét, ahol lehetővé tette Alameda különleges kiváltságait.

Wang megjegyzései Adam Yedidia vallomásának nyomán hangzottak el. Az eljárás során Bankman-Fried ügyvédei felkészülnek a CTO szigorú keresztkérdéseinek kikérdezésére. A meghallgatás során kiemelték, hogy Wang pénzt különített el egy lakásvásárlásra, és jelentős tartalékkal rendelkezik, amelyet potenciálisan jövőbeli vállalkozásokra és startupokra tartogat.