BCH fork 2018. november 15. – BTC esés és káosz

Tegnap a bitcoin cash blokklánca kettévált törést okozva a kriptoközösség legellentmondásosabb szekciójában. A bitcoin cash (BCH) mostantól bitcoin ABC (BCHABC) és bitcoin SV (BCHSV) néven fog szerepelni, mindkettő önmagát tartja a bitcoin és most már a bitcoin cash örökösének.

De az elején: miért esett a BTC?

A tegnapelőtti és tegnapi napon a bitcoin hirtelen gyorsasággal több száz dollárt vesztett értékéből ahogy az a CEX.IO tőzsde grafikonján is jól megfigyelhető.

Egy érdekes spekuláció arra, hogy mi állhat az esés mögött, az Craig Wright a bitcoin cash hash-háború egyik vezéralakjának, Craig Wright-nak a tweetje, aki tegnap kijelentette, szövetségesei a hash-háború finanszírozásához elkezdtek bitcoint értékesíteni.

“Minden BTC bányásznak… Ha átállsz BCH bányászatra, akkor talán BTC-vel finanszírozzuk, ha ezt tesszük, akkor USD-ért eladjuk és akkor…akkor BTC piacnak nincs helye… zuhanni fog. Gondolj bele. SOKAT fogunk eladni! Fontold meg… Legyen szép napod (1000 dolláros BTC nem hat meg)”

Craig Wright híresen jó megosztó tweetjeiről, érzelmekre ható hadviseléséről, de ahogy az már korábban is többször kiderült, egy újabb blöff lehet csak. Több prominens személy is a Roger Ver vezette BCHABC mellett tette le a voksát, köztük Jihan Wu, a Bitmain bányászhardver gyártó befolyásos vezetője is. A Coin Dance adatai alapján pedig a BCHABC a blokkok bányászása tekintetében 30 blokkal vezet az SV-t támogató bányászokkal szemben.

Sokan ugyanakkor már várták a BTC és vele együtt a teljes altcoin piac bezuhanását, többek között Tone Vays is, aki szerint várható volt ugyanis két havi alsó végeken történt stabil árfolyammozgás után elfogytak a vevők, akik 6000 fölött tartották volna az árfolyamot.

A BCH-dráma főműsoridőben

A BCH kapcsán egy másik prominens kriptoszemélyiség is megszólalt, Cobra, a bitcoin.org és a bitcointalk fórum honlap tulajdonosa, aki szerint a bitcoin cash SV fog győztesen kikerülni a viszályból:

Ami most történik a bitcoin cashel, az totális kriptoanarchia valós időben. A kriptopénzek “kormányzása” így lett megtervezve. Holnap a BITMAIN és báb fejlesztői megtanulják a kemény leckét, azt, hogy nem ők irányítják a bitcoin cash-t, a felhasználók teszik

Aközben a Coinbase, pontosan a fork előtt betiltotta a BCH kereskedelmet a kiskereskedői és a Coinbase Pro platformján is, amit a vállalat egy nappal korábban már bejelentett. A vállalat így kívánta megakadályozni, hogy a fork után tömegesen szabaduljanak meg az ingyencoinjaiktól a BCH-vel rendelkező tulajdonosaik.

Ezalatt a Bitfinex platformján a BCH erőteljes zuhanásba kezdett a fork után és ennek hatására sok kereskedőnek bennragadt a pozíciója. @Philakone kriptotrader szerint a fork nagyon veszélyes szituációt teremtett a kereskedők számára. A margin a vevők és az eladók között a Bitfinexen a 60 USD-t is elérte tegnap.

Mit jelent mindez?

Egyelőre semmit, amíg nem ülepszik le a por. Hosszú távú következtetéseket nem érdemes levonni, ha csak úgy tekintünk rá, mint a közösségen belüli viszály.

Ha viszont külsős szemlélőként olvassuk a kriptovaluta témájú friss szalagcímeket, akkor könnyen megerősítésként csapódhat le a mainstream befektetők, szabályozók és az átlagpolgárok fejében: a kriptovaluták még nem készültek fel, hogy felelősségteljes pénzügyi alternatívát biztosítsanak emberek milliárdjainak.

A potenciál mindenesetre megvan benne.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük