Bedrogoztak, megvertek és megkínoztak egy bitcoin kereskedőt Dél-Afrikában

Hajszálon múlt az élete egy Johannesburgtól nem messze fekvő kisvárosban élő bitcoin kereskedőnek, akit bedrogozták, megvertek és megkínoztak. A dél-afrikai hírforrásban  Andrew néven jegyzett áldozat egy új Facebook ismerősén keresztül egy kriptovaluta előadás megtartására kérték fel.

Úgy délután 1 óra tájékán ért a kijelölt magánlakásra ahol a prezentációt tartotta volna. Elmondása szerint az egyik résztvevő mögéje lopózott és egy ruhadarabot tömött a szájába mely altatóval volt átitatva. Azonnal eszméletét vesztette és miután magához tért az altató hatása alól, már egy másik lakásban ébredt fel.

Az öt elkövető, három férfi és két nő, meztelenre vetkőztette majd megkínozta, áll a rendőrségi jelentésben. Az elkövetők a First National Bank (FNB) számlaszámát követelték illetve a kriptovaluta tárcáihoz a jelszavakat mialatt azzal fenyegették, hogy forró vassal megégetik és megölik, ha nem működik együtt.

Andrew először ellenállt, de a kínzások alatt egy idő után megtört és 800,000 dél-afrikai rand (kb. 16 millió forint) értékű bitcoint küldött át az emberrablók bitcoin tárcájába. E mellett még a bankszámlájáról is át kellett utalnia 100,000 randot (kb. 2 millió forintot) a tettesek bankszámlájára.

Továbbá az emberrablók megfosztották 3000 rand készpénztől, két iPhone-tól és két laptoptól is. Amikor véget ért a tortúra, a tettesek bekötötték a szemét és egy eldugott utcában kidobták. Jelenleg az Alberton Union kórház intenzív osztályán lábadozik súlyos égési sérüléseiből és zúzódásaiból. Az esetet jelentették és a nyomozás még tart.

Az év során már történt hasonló eset Dél-Afrikában amikor egy 65 éves fokvárosi üzletembert raboltak el és kértek 50 bitcoinos váltságdíjat a szabadságáért. Az üzletember 50 napot töltött fogságban.

Októberben Norvégiában pedig egy késeléses gyilkosság borzolta a kedélyeket egy félresikerült bitcoin tranzakció miatt.