Befolyásolja a PING az Ethereum bányászat jövedelmezőségét?

A ping avagy hálózati sebesség gyakran az első dolog, amint a bányászok figyelnek a bányászpoolok összehasonlításakor. A szoftverükön látják, hogy milyen gyorsan ér a részesedésük (share) egy poolba és kerül elfogadásra. Tegyük fel, hogy az egyik pool esetében 50 ezredmásodperc (ms), míg egy másik esetében 150 ms a hálózati sebesség. Emiatt sokan azt feltételezik, hogy az előbbi jobb pool, mint az utóbbi. Az eldöntendő kérdés tehát: van-e értelme a poolok hálózati sebességére figyelni?

Mi az a pool részesedés?

A részesedés az az egység egy poolnál, amit a bányász által végzett munka mérésére használnak. A bányász és a pool közötti interakció kifejezetten egyszerű.

A pool kiad egy feladatot a bányásznak, majd a bányász visszaküldi a megoldásokat (az az a részesedést) a poolnak. Bővebben: Mi a megosztás és a megosztási nehézség, amikor a medencénél bányászol.

Az alábbi képernyőképen a bányász szoftver mutatja, hogy a bányász elfogadja a részesesedést.

Mit jelent a ping egy bányászpool esetében?

Egy bányászpool olvasatában a ping jelenti azt az időt, ami ahhoz kell, hogy a bányász elküldje a részesedését a poolnak és az feldolgozza az.

Egy részesedés feldolgozása azt jelenti, hogy vagy elfogadja a bányász vagy elutasítja. A poolok minden bejövő részesedést ellenőriznek, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a bányászok által küldött megoldások helyesek: nyilvánvalóan nem bízhatnak vakon a bányászokban.

A PING parancs a Windows vagy Linux operációs rendszerben méri a szerver válaszidejét. A bányász szoftverekben a PING azt méri, hogy egy bányászpool szervere milyen gyorsan kapja meg a bányász részesedést, dolgozza azt fel és jelez vissza. Ezért is hívják inkább a szoftverekben a pinget „share accept time”-nak, az az részeseséd elfogadási időnek. Itt egy példa rá:

Semmi értelme a poolválasztásnak latencia (késés) alapján

Tegyük fel, hogy egy bányász csatlakozik egy poolhoz és elkezdi a részesedések beküldését. Látja, hogy a részesedéseket 50 miliszekundum alatt fogadják el (egy ping 50 ms). Ezután a bányász csatlakozik egy másik poolhoz, és látja hogy a részesedések 150 ms alatt kerülnek elfogadásra. Ebből azt gondolhatja nyilvánvalóan, hogy az első pool jobb, mint a második.

Tévesen.

Amikor a miner poolt választ, a ping helyett inkább az elavult részesedéseket (stale shares) javasolt néznie, tehát azokat a részesesédeket, amik egy blokk felfűzése után küldtek be és ezzel érvénytelenek már. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem kéne figyelni pl. a MEV-jutalmat (maximális kibányászható érték azt a maximum értéket jelöli, amit blokkgenerálás során a standard blokkjutalmon és gas díjakon túl kinyerhető azzal, hogy kihagyja, belerakja vagy megváltoztatja a tranzakció sorrendet egy blokkban) és annak elosztását, a bányászpool díjakat vagy a használhatóságot stb.

A legtöbb bányászpool részletezi, hogy mi a részesesédések státusza adott bányász esetében.

Egy részesedés lehet:

Érvényes – a pool által elfogadott részesedés. A bányászokat csak ezekért a részesedésekért jutalmazzák.
Érvénytelen – a pool elutasította a részesedéseket, mert érvénytelenek. A legtöbb esetben ez a GPU-k túlhajtása (overclocking) miatt van.
Elavult – a részesesédek későn érkeztek be és ezért nem fogadja el a pool.

Az Ethereum hálózat árva blokkjainak köszönhetően bármilyen elavult részesedés, kegyen akár 1000 vagy 2000 miliszekundumon túl is beérkező még lehet blokkmegoldás. Természetesen egy ilyen blokk nem termel teljes 2 ETH vagy több blokkjutalmat. Egy árva blokk alapesetben 1.75 ETH-et hozhat a poolnak.

Kapcsolódó: Kriptovaluta bányászat videokártyával 2021-ben: megéri?

Néhány pool félreértelmezi az elavult részesedés definícióját. Ha egy részesedés egy másodperccel azután érkezik, hogy egy pool új problémát kezd el kiküldeni, akkor a pool az elavult részesedéseket elveti. Ezért érdemes olyan bányászpoolt választani ETH bányászathoz, ami nem veti el az elavult részesedéseket, hanem próbálja árva blokként kezelni.

Poolbányászat esetén érdemes tanulmányozni a a részesedési statisztikákat. Ha nincsenek elavult részesedések, akkor az a pool ideálisnak mondható, de megint csak kihangsúlyozandó: a ping nem releváns.

Fontos nem elfeledni, hogy figyelembe kell venni más szempontokat is, mint a kifizetés módja, pooldíjak, MEV stb.

Vegyünk két egyforma bányászt mondjuk 500 MH/mp-vel. Az első ping a pooljához 50 ms, a másodiknak 500 ms. Egy óra alatt az első bányász 200 részesedést küld a poolba. Minden részesedés valid, elavult részesedés nincs. A második bányász egy óra alatt szintén 200 részesedést küld a pooljának. Minden share valid, megint nincs elavult részesedés. Mindketten ugyanannyi blokkjutalomban részesülnek a pingtől függetlenül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük